ABD ve Çin iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliği yapacak

Dünyanın en büyük iki karbon kirleticisi ABD ve Çin, iklim değişikliği ile acilen mücadele etmek için işbirliği yapmak konusunda anlaştı.

Yapılan ortak açıklamaya göre, anlaşma ABD’nin iklim özel temsilcisi John Kerry ve Çinli mevkidaşı Xie Zhenhua’nın geçen hafta Şanghay’da yaptığı iki gün süren görüşmede sağlandı.

Açıklamaya göre iki ülke “iklim krizi ile mücadele etmek için birbirleri ve diğer ülkelerle işbirliği yapmaya kararlı olduklarını, krizin ciddiyet ve aciliyetle ele alınması gerektiğini” belirtti.

Bu arada, Seul’de gazetecilerle bir araya gelen Kerry açıklamanın dilinin “güçlü” olduğunu ve iki ülkenin “kritik konularda yapmak gerektiği üzerinde anlaştığını” söyledi.

Dünyada en büyük karbon salımını yapan ülkeler olarak ilk sırada Çin, ikinci sırada ABD geliyor ve iki ülke gezegenin atmosferinin sıcaklığını artıran toplam fosil yakıt kirliliğinin yarısına yakınına neden oluyor.

Görüşmelerdeki Çin heyetinin üyelerinden Su Wei Çin devlet televizyonu CCTV’ye bugün yaptığı açıklamada, görüşmelerin büyük başarılarından birisinin “Çin ve ABD arasında iklim değişikliği konusunda diyalog ve işbirliğinin yeniden başlatılması olduğunu” ve iki ülkenin işbirliğinin kilit alanları konusunda anlaştıklarını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping dahil 40 ülke liderini 22-23 Nisan’da çevrimiçi bir zirveye davet etmişti.

Çin Devlet Başkanı Xi ise Cuma günü Alman ve Fransız liderleri ile yaptığı video toplantıda, iklim değişikliğinin “bir jeopolitik kart, diğer ülkelere saldırmak için bir hedef ya da ticaret engelleri için bahane olmaması gerektiğini” söyledi.