Wagner Grubu 30 bin savaşçı daha istihdam edecek

Kurucusu Yevgeny Prigozhin, Wagner paralı asker grubunun Mayıs ayı ortasına kadar yaklaşık 30 bin yeni savaşçı almayı planladığını söyledi.

Prigozhin, Telegram’da yayınladığı sesli mesajda, geçen hafta 42 Rus ÅŸehrinde açılan Wagner iÅŸe alım merkezlerinin günde günde ortalama 500-800 kiÅŸiyi iÅŸe aldığını ifade etti.

Prigozhin’in adamları, bir yıldır süren savaşın en uzun ve en kanlı muharebesinde geçen yazdan bu yana direnen Ukrayna’nın Bakhmut kentini ele geçirmek için Rus çabalarına liderlik ederken ağır kayıplar verdi.

ABD, Ocak ayında, Wagner’in Ukrayna’da yaklaşık 50 bin savaşçısı olduÄŸunu ve bunların arasında Prigozhin’in altı ay hayatta kalmaları halinde ücretsiz af vaadiyle Rus hapishanelerinden topladığı 40 bin mahkumun da bulunduÄŸunu deÄŸerlendirdi.

Ukraynalı yetkililer Wagner’in savaşçılarından 30 bin kadarının firar ettiÄŸini ya da öldürüldüğünü veya yaralandığını iddia etmiÅŸlerdir ki bu rakam bağımsız olarak doÄŸrulanamadı.

Prigozhin, askere alımların beklediÄŸinden daha iyi gittiÄŸini ve gönüllü olanların daha önce aldığı mahkumlardan daha iyi fiziksel durumda olduÄŸunu belirterek, “Mayıs ayının ortasına kadar birliklerimizdeki savaşçı sayısını yaklaşık 30 bin artırmayı planlıyoruz” dedi.

Prigozhin, Wagner’in Rusya’nın taarruzundaki rolünü vurgulamak için aylardır aktif bir halkla iliÅŸkiler kampanyası yürütüyor. Bu kapsamda sık sık askeri üst rütbelilerin grubuna yeterince itibar göstermediÄŸinden ÅŸikayet ediyor ve hatta savunma teÅŸkilatı tarafından reddedilen bir iddia olan mühimmat eksikliÄŸi çektiklerini iddia ediyor.