Paris’te Concorde meydanı göstericilere yasaklandı

Paris Emniyet Müdürlüğü, Concorde meydanında iki akşamdır cereyan eden olaylar üzerine önlem olarak, Concorde meydanında ve meydan açılan ünlü Champs-Elysées bulvarında toplanmayı yasakladı.

Emniyet Müdürlüğü, “Kamu düzeni ve güvenliğine yönelik ciddi rahatsızlık riskleri nedeniyle (…) Concorde meydanı ve çevresindeki kamuya açık otoyolda ve Champs-Elysée bölgesinde her türlü toplanmanın yasaklandığını” bildirdi.

Yasaklamaya rağmen toplanmaya çalışanların güvenlik güçleri tarafından tahliye edileceğini ve para cezasına çarptırılabileceğini belirtildi.

Emeklilik reformunu Meclisten geçirmek için hükümetin Anayasanın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasına başvurarak, tasarıyı oylatmadan kabul edilmesine karşı çıkanların perşembe ve cuma akşamları Ulusal Meclis’e birkaç yüz metre mesafedeki Concorde’da düzenlediği gösteriler olaylarla gölgelenmişti.

Akşam olurken, yüzlerce kişi küçük gruplar halinde polisle çatışmış ve taş atmıştı.

Meydanda dün dört bin kişi toplanmış, Paris polisi, 61 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Önceki gün de meydanda 10 bin kişi toplanmış ve 258 kişi göz altına alınmıştı.

Paris’in en büyük meydanı olan Concorde meydanı Champs-Elysées bulvarının alt tarafında yer alıyor ve burada Luksor dikilitaşı bulunur. Meydan, özellikle Fransız Devriminden sonra Kral 16’ncı Louis ve karısı Marie Antoinette’in kafasının kesildiği yer olmasıyla biliniyor.

Concorde meydanında toplanan göstericiler, hükümetin reformu geri çekmesini talep etmişti. Gösterilerde alanda “özgürlük ateşi” adını verdikleri büyük bir ateş yakan protestocular, emeklilik reformunu özellikle isteyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un maketini de ateşe vermişti.

Protestocular, sık sık, “Macron! 16. Louis’nin kafasını kestik, yeniden başlayabiliriz” diye slogan atmıştı.