Vize engeline takılan sanatçılara Onur Akın’da katıldı…

Sanatçı Onur Akın, Almanya’ya gidiş için Schengen vize başvurusuna ret cevabı aldığını belirterek “Ülkem adına utanç duyuyorum” dedi. Akın, 35 yıllık sanat hayatında ilk defa vize alamadığını ve Avrupa kapılarında sığınmacı muamelesi gördüğünü söyledi. Akın’ın bu tepkisi sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı.

Akın’ın yaşadığı vize sorunu son dönemde Türkiye vatandaşlarına verilen Schengen ve diğer vizelerdeki ret sayılarında artışın bir yansıması olarak görülüyor. Türkiye, Schengen vizesine Rusya’dan sonra en çok başvurunun yapıldığı ikinci ülke olmasına karşın aldığı ret oranı Rusya’nın neredeyse 5 katına ulaştı.

Akın’ın yanı sıra başka hangi tanınmış sanatçı ve yazarlara vize verilmedi veya zorluklar çıkarıldı? İşte bazı örnekler:

-Şarkıcı Volkan Konak, Almanya’da konser vermek için iki kez vize başvurusunda bulundu ancak her seferinde ret aldığını açıkladı. Konak, “Almanya’dan iki kez ret aldık. Bu nasıl bir şey? Bizimle ilgili bir şey mi var?” diye sordu.

-Yazar Murathan Mungan, Fransa’da düzenlenen bir edebiyat festivaline katılmak için vize başvurusunda bulundu ancak Fransa konsolosluğu kendisinden ek evrak istedi. Mungan, bunun üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Mungan, “Bu durumda Fransa konsolosluğunun benden istediği ek evrakları göndermeyeceğimi ve festivalden çekildiğimi bildirdim. Bu durumda kendimi değersiz hissettim” dedi.

  • Sinema yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali’ne katılacak olan ekibinin vize almakta zorlandığını belirtti. Ceylan, “Bu yıl Cannes Film Festivali’ne katılacak olan ekibimizin vize alması çok zor oldu. Bu durum bizi çok üzdü. Biz sanatçılar olarak bu tür engellerle karşılaşmamalıyız” dedi.

Bu örnekler, Türkiye’nin vize problemiyle karşı karşıya olduğunu ve bunun sanatçılara da yansıdığını gösteriyor.

Onur Akın’ın vize retine karşı çıkan diğer sanatçı ve yazarlar, bu soruna dikkat çekmek ve çözüm bulunmasını istemek için seslerini yükseltiyorlar.