Türkiye’nin Ekonomik Krizi: Arjantin’in kaderini paylaÅŸacak mı?

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Brooks: Türkiye, Arjantin yolunda

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) BaÅŸekonomisti Robin Brooks, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkış için gerekli adımları atmadığını ve Arjantin’in yaÅŸadığı sorunlara benzer bir durumla karşı karşıya olduÄŸunu söyledi. Brooks, Bloomberg HT’ye verdiÄŸi röportajda, yabancı yatırımcıların Türkiye’yi portföylerinden kalıcı olarak çıkarmaya baÅŸladığını belirtti.

Brooks, “Türkiye’nin Arjantin yolunda olduÄŸunu düşünüyorum. Arjantin’de de yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etti ve yerel para birimi çok deÄŸer kaybetti. Türkiye’de de benzer bir senaryo görüyorum. Türkiye’nin ekonomik politikalarında ciddi bir deÄŸiÅŸim yapması gerekiyor. Aksi takdirde, yabancı sermaye akışı duracak ve lira daha da deÄŸer kaybedecek” dedi.

Brooks, Türkiye’nin enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırması ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığını güçlendirmesi gerektiÄŸini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir anlaÅŸma yapmasının da faydalı olacağını ifade etti. Brooks, “IMF ile bir anlaÅŸma, Türkiye’ye güven tazeleyebilir ve yabancı yatırımcıları geri çekebilir. IMF, Türkiye’ye makroekonomik istikrar saÄŸlamak için gerekli reformları yapması konusunda yardımcı olabilir” diye konuÅŸtu.

Brooks, Türkiye’nin ekonomik krizden kurtulması için zamanının daraldığını da sözlerine ekledi. Brooks, “Türkiye’nin önünde çok fazla seçenek kalmadı. Ya ekonomik politikalarında radikal bir deÄŸiÅŸim yapacak ya da Arjantin gibi bir hiperenflasyon ve borç kriziyle karşı karşıya kalacak” dedi.