İngiliz Medyasının Dikkatini Çeken Bir Grup Var: Zengin Türkler.

Londra, dünyanın en pahalı ve prestijli şehirlerinden biri olarak biliniyor. Bu şehirde yaşamak ve yatırım yapmak isteyen çok sayıda zengin insan var. Ancak son zamanlarda İngiliz medyasının dikkatini çeken bir grup var: Zengin Türkler.

Ä°ngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden The Times, geçtiÄŸimiz günlerde “Neden varlıklı Türkler, Londra’nın elit mahallelerinden ev alıyor?” baÅŸlıklı bir haber yayınladı. Haberde, Türkiye’deki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın, birçok Türk’ü Londra’nın gayrimenkul piyasasına yönlendirdiÄŸi belirtildi.

Haberde, Londra’da yıllardır Türk, Kıbrıslı ve Kürt toplulukların kuzey ve güneydoÄŸusunda birlikte yaÅŸadığına dikkat çekilirken, “Son 2-3 yıldır Ä°stanbul’un zengin elitleri varlıklarını istikrarlı bir yerde tutmak için giderek artıyor” ifadesine yer verildi.

Zengin Türklerin tercih ettikleri semtler arasında Knightsbridge, Mayfair, South Kensington ve Belgravia gibi lüks ve merkezi bölgeler olduğu kaydedildi. Bu semtlerde ev fiyatlarının 10 milyon pounddan başladığı ve 100 milyon poundu aştığı biliniyor.

Haberde, zengin Türklerin Londra’ya olan ilgisinin nedenleri arasında ÅŸunlar sıralandı:

-Türk Lirası’nın deÄŸer kaybı ve enflasyonun yükselmesi nedeniyle paralarını güvenli bir para birimine dönüştürmek istemeleri
-CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın politikalarından memnun olmamaları ve geleceÄŸe güven duymamaları
-Çocuklarının iyi bir eÄŸitim alması ve Ä°ngilizce öğrenmesi için onları Londra’daki okullara göndermek istemeleri
-Kültürel ve sosyal açıdan Londra’nın zenginlik sunması ve burada Ä°ngilizce konuÅŸulması

Haberde, son dönemde Londra’da ev satın alan bazı ünlü Türk iÅŸ insanlarına da yer verildi. Bunlar arasında DoÄŸan Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Hanzade DoÄŸan Boyner’in Belgravia’da 27 milyon pounda aldığı 6 yatak odalı villa, Koç Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Ali Koç’un Mayfair’de 18 milyon pounda aldığı 4 yatak odalı daire ve Yeni Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı AteÅŸ Ãœnal Erzen’in South Kensington’da 10 milyon pounda aldığı 5 yatak odalı daire örnek gösterildi.

İngiliz medyasına konuşan emlakçılık şirketlerinin yetkilileri de, Türk alıcıların taleplerinin arttığını ve genellikle yüksek tavanlı, manzaralı ve apartman görevlisinin olduğu evler aradıklarını söylediler.

Londra’nın gayrimenkul piyasası, zengin Türkler için cazip bir fırsat sunuyor. Ancak bu fırsatın ne kadar süreceÄŸi bilinmiyor. Zira Ä°ngiltere’nin Avrupa BirliÄŸi’nden ayrılması (Brexit) sonrasında ekonomik belirsizlikler artabilir. Ayrıca Ä°ngiltere hükümetinin yabancılara yönelik vergi politikalarında deÄŸiÅŸiklik yapması da olası bir risk olarak görülüyor.


Bu yazının kaynakları şunlardır:
The Times, “Why wealthy Turks are buying up homes in London’s elite neighbourhoods”, 31 Mayıs 2023.
Knight Frank, “Prime London Sales Index”, Mayıs 2023.
Londra Gazete, “Ä°ngiliz medyası: Zengin Türkler Londra’nın lüks mahallelerinden evler alıyor”, 31 Mayıs 2023.
Daily Mail, “Turkish tycoon Ali Koc snaps up £18m Mayfair flat”, 12 Nisan 2023.
The Telegraph, “Former Turkish MP buys £10m Kensington home”, 8 Mart 2023.
BBC News, “Brexit: What are the economic consequences?”, 28 Åžubat 2023.
Financial Times, “UK to impose new tax on foreign property buyers”, 15 Ocak 2023.