Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yayımlanan bir raporda, Türkiye, Çin’den sonra bu yıl mesleki faaliyetleri yüzünden cezaevine atılan gazeteci sayısında ikinci sırada gösterildi.
Elana Beiser tarafından kaleme alınan rapora göre, 2020’de hükümetler sivil itaatsizlik ve Covid-19 virüsü salgını haberlerini kısıtlarken, daha önceki yıllara oranla rekor sayıda gazeteci çalışmaları nedeniyle hapsedildi.
Raporda, 2020’de 1 Aralık itibarıyla dünyada 274 gazetecinin cezaevinde tutulduğu belirtilirken, Çin (47), Türkiye (37) ve Mısır (27) bu sıralamada ilk üç içinde yer aldı.
ABD’de 110 gazetecinin gözaltına alındığı ve hakkında soruşturma açıldığı kaydedilen raporda, bununla birlikte şu anda bu ülkede hapiste gazetecinin bulunmadığı kaydedildi.
Türkiye’de 37 gazeteci hapsedildi
Rapora göre, Türkiye’de cezaevine konan 37 gazetecinin tamamının devlete karşı işlenen suçlardan haklarında dava açıldı.
Türkiye’de hapse atılan gazeteci sayısının başarısız darbe girişiminin yaşandığı 2016’daki artışın ardından düşüşe geçtiği hatırlatılan raporda, Türkiye’de daha çok gazetecinin artık tutuksuz yargılanmasına izin verildiği tespiti yapıldı.
Raporda, Covid-19 nedeniyle mahkemelerin faaliyetlerinin üç aylığına ertelendiği ve bu durumun da hapiste olanlar için daha uzun süre tutukluluk ve tutuksuz yargılanmayı bekleyenler için daha çok kaygı sebebi olduğu ifade edildi.
Raporda yer alan diğer önemli unsurlar şöyle :
- Hapisteki gazetecilerin üçte ikisi terörizm veya yasaklı gruplara üyelik gibi devlete karşı işlenen suçlar kategorisi kapsamında suçlandı.
- Tüm vakalar dahilinde hapisteki gazetecilerin yüzde 19’u neyle suçlandığını bilmiyor; bu 53 gazetecinin yarısından çoğu Eritre ve Suudi Arabistan hapishanelerinde.
- Dünya çapında hapis gazetecilerin neredeyse tamamı kendi ülkeleri tarafından hapsedilmiş. CPJ’in tespitlerine göre Çin, Eritre, Ürdün ve Suudi Arabistan hapishanelerinde en az yedi yabancı veya çift vatandaşlık sahibi gazeteci bulunuyordu.
- Hapisteki gazetecilerden 36’sı veya yüzde 13’ü kadın. Bunlardan bazıları Suudi Arabistan’da kadın hakları üzerine haber yapan gazeteciler. Belarus’taki protestoları takip eden çok sayıda kadın gazeteci tutuklandı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024