Türkiye, Çin’den sonra bu yıl en fazla hapsedilen gazeteci sayısında ikinci sırada

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yayımlanan bir raporda, Türkiye, Çin’den sonra bu yıl mesleki faaliyetleri yüzünden cezaevine atılan gazeteci sayısında ikinci sırada gösterildi.

Elana Beiser tarafından kaleme alınan rapora göre, 2020’de hükümetler sivil itaatsizlik ve Covid-19 virüsü salgını haberlerini kısıtlarken, daha önceki yıllara oranla rekor sayıda gazeteci çalışmaları nedeniyle hapsedildi.

Raporda, 2020’de 1 Aralık itibarıyla dünyada 274 gazetecinin cezaevinde tutulduÄŸu belirtilirken, Çin (47), Türkiye (37) ve Mısır (27) bu sıralamada ilk üç içinde yer aldı.

ABD’de 110 gazetecinin gözaltına alındığı ve hakkında soruşturma açıldığı kaydedilen raporda, bununla birlikte şu anda bu ülkede hapiste gazetecinin bulunmadığı kaydedildi.

Türkiye’de 37 gazeteci hapsedildi

Rapora göre, Türkiye’de cezaevine konan 37 gazetecinin tamamının devlete karşı işlenen suçlardan haklarında dava açıldı.

Türkiye’de hapse atılan gazeteci sayısının başarısız darbe girişiminin yaşandığı 2016’daki artışın ardından düşüşe geçtiği hatırlatılan raporda, Türkiye’de daha çok gazetecinin artık tutuksuz yargılanmasına izin verildiği tespiti yapıldı.

Raporda, Covid-19 nedeniyle mahkemelerin faaliyetlerinin üç aylığına ertelendiği ve bu durumun da hapiste olanlar için daha uzun süre tutukluluk ve tutuksuz yargılanmayı bekleyenler için daha çok kaygı sebebi olduğu ifade edildi.

Raporda yer alan diğer önemli unsurlar şöyle :

  • Hapisteki gazetecilerin üçte ikisi terörizm veya yasaklı gruplara üyelik gibi devlete karşı iÅŸlenen suçlar kategorisi kapsamında suçlandı.
  • Tüm vakalar dahilinde hapisteki gazetecilerin yüzde 19’u neyle suçlandığını bilmiyor; bu 53 gazetecinin yarısından çoÄŸu Eritre ve Suudi Arabistan hapishanelerinde.
  • Dünya çapında hapis gazetecilerin neredeyse tamamı kendi ülkeleri tarafından hapsedilmiÅŸ. CPJ’in tespitlerine göre Çin, Eritre, Ãœrdün ve Suudi Arabistan hapishanelerinde en az yedi yabancı veya çift vatandaÅŸlık sahibi gazeteci bulunuyordu.
  • Hapisteki gazetecilerden 36’sı veya yüzde 13’ü kadın. Bunlardan bazıları Suudi Arabistan’da kadın hakları üzerine haber yapan gazeteciler. Belarus’taki protestoları takip eden çok sayıda kadın gazeteci tutuklandı.