Yıldızlar gibi parlayan yaz sıcakları, Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) ve Avrupa Birliği’ne bağlı Kopernik İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yapılan ortak açıklamayla temmuz ayında küresel sıcaklık rekorlarının kırılacağının duyurulmasına neden oldu.
Şiddetli sıcak hava dalgası, uzun süren kuraklık ve 40 derece üzerindeki sıcaklıklarla birleşerek Güney Avrupa’da orman yangınlarının hız kesmeden devam etmesine yol açıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim değişikliğinin zararlı sonuçlarına karşı acil önlemler alınması çağrısında bulunarak, küresel ısınma çağının sona erdiğini ve “küresel kaynama çağı”nın başladığını ifade etti.
Bu şiddetli orman yangınları, popüler turistik bölgeleri de vurarak etkilenen kişi sayısını artırdı. Tatil köyleri ve oteller tahliye edilirken birçok uçuş da iptal edildi.
Güney Avrupa’daki orman yangınları neredeyse tüm ülkelerde görülürken, merkezi bölgelerdeki sıcaklıklar kış normallerine kadar düşmüş durumda. Polonya ile Slovakya arasındaki Tatra Dağları’na kar yağdığı haberleri de geldi.
Ülkelere Göre Durum:
Yunanistan:
Başkent Atina’nın batısında devam eden şiddetli yangınlar yüzlerce eve zarar verdi. Şiddetli rüzgarlar yangınları körükleyerek alevlerin şehrin dış mahallelerine kadar ulaşmasına sebep oldu. Rodos adasında yangınlar %10 ila 20’sini etkisi altına alarak toplu tahliyelere yol açtı. Kiotari, Gennadi, Pefki, Lindos, Lardos ve Kalathos gibi sahil köylerinde turistlerin de olduğu yaklaşık 20 bin kişi tahliye edildi. Korfu adasında 2.500 kişi yangınlardan korunmak için sığınaklara yerleştirildi. Eğriboz’da ve Girit’te de yangınlar devam ediyor.
İtalya:
Sicilya adasının çeşitli bölgelerinde orman yangınları hâlâ devam ediyor. Başkent Palermo büyük hasar gördü. Havaalanı kısa bir süre kapalı kaldıktan sonra açıldı, ancak diğer toplu taşıma hizmetleri hala aksıyor. Catania, Trapani, Syracuse ve Messina şehirlerinin çevresindeki bölgelerde de yangınlar görülüyor ve tahliyeler devam ediyor.
Hırvatistan:
Popüler turizm kenti Dubrovnik’in birkaç kilometre güneyinde yangın çıktı. Kuvvetli rüzgarlar ve artan sıcaklıklar orman yangınlarının hızla yayılmasına sebep oluyor. Kontrol altına alındığı söylenen bölgelerde yangının yeniden alevlenme riskine karşı yangın söndürme uçakları ve itfaiyeciler soğutma çalışmalarına devam ediyor.
İspanya:
Salı günü Gran Canaria adasında bir yangın çıktı ve yüzlerce kişi kaçmak zorunda kaldı, üç yol kapatıldı. Yangınlar La Caldera de Los Marteles bölgesinde yoğunlaşıyor ve şu anda adanın plajlarını ve sahil beldelerini etkilemiyor. Anakara İspanya’sı şu an için orman yangınlarından etkilenmemektedir.
Portekiz:
Başkent Lizbon yakınlarında devam eden yangına 500’den fazla itfaiyeci müdahale ediyor. Alevler 90 kişinin evlerini terk etmesine ve 800 çiftlik hayvanının tahliye edilmesine neden oldu. Yangın çarşamba günü kontrol altına alındı, ancak rüzgarların yeniden alevlenmeye neden olabileceği için itfaiyeciler dikkatli bir şekilde bekliyor. Yangının yakındaki Sintra-Cascais Doğal Parkı’na sıçramasından endişe ediliyor.
Güney Avrupa’da devam eden orman yangınları, iklim değişikliğinin ciddi sonuçlarına bir kez daha işaret ediyor ve bu krizle mücadele etmek için acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Aşırı sıcaklıklar ve yıkıcı yangınlar, toplumların, çevrenin ve ortak geleceğimizin korunması için koordineli çabaların şiddetle gerekliliğini ortaya koyuyor.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024