Stresin Yeni Kaynağı: İnternet ve Sosyal Medya Bağımlılığı

Amerikalılar’ın neredeyse yüzde 90’ı elektronik posta kutularını, mesajlarını ve sosyal medya hesaplarını ya sık sık ya da sürekli kontrol ettiklerini söylüyor. Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre, bu durum ciddi bir stres kaynağı.

Elektronik posta kutularına, mesajlarına ve sosyal medya hesaplarına sürekli bakanların stres seviyesinin, çok sık bakmayanlara oranla daha yüksek olduğu görülüyor.

Bir puanın ‘az ya da sıfır’ stresi, on puanınsa ‘aşırı’ stresi gösterdiği on puanlık ölçüm üzerinde sosyal medya, mesaj ya da elektronik posta kutusuna sürekli bakanlar, 5,3‘lük stres seviyesinde yer aldı. Akıllı telefonlarını eline daha az alanlarınsa 4,4‘lük seviyede stres yaşadığı belirlendi.

Tatil günlerinde de işle ilgili elektronik postalarına bakan Amerikalılar, 10 puanlık skalada 6 puanlık stres derecesinde yer alıyor.

Amerikan Psikoloji Derneği yetkilileri, mobil cihazların ve sosyal medya ağlarının son on yıl içinde hızla gelişmesinin Amerikalılar’ın günlük yaşamlarını ve birbirleriyle iletişim kurma biçimlerini değiştirdiğini söylüyor.

Uzmanlara göre, bugün artık hemen hemen her Amerikalı yetişkinin en az bir adet elektronik cihazı var. Çoğu, bu cihazlarla sürekli bağlantı içinde. Teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yapıyor. Ne yazık bu gerçek gözardı ediliyor.

Amerikan Psikoloji Derneği’nin araştırması, elektronik cihazlarla sürekli bağlantı içinde olmanın çocukları da olumsuz etkilediğini gösteriyor. Anne babaların yüzde 94’ü, çocuklarının elektronik cihaz kullanım sürelerine sınırlama getirmeye çalışıyor. Yüzde 58‘lik bir kesimse çocuklarının elektronik cihazlara adeta yapışık şekilde yaşadığını söylüyor.

Anne babaların yüzde 45’i ise teknolojinin kendilerini ailelerinden kopardığını düşünüyor. Yüzde 58 ise sosyal medyanın çocuklarının fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki etkilerinden kaygı duyuyor.

Araştırmaya göre sosyal medya hesaplarını sürekli kontrol edenler, sosyal medyadan olumsuz yönde etkileniyor. Katılımcıların yüzde 42’si sosyal medyada siyasetle ilgili meseleleri tartışmanın strese neden olduğunu bildiriyor. Bu oran, sosyal medyayı ara sıra takip edenler arasındaysa yüzde 33.

Araştırmadan elde edilen en çarpıcı bulgulardan biri de, Amerikalılar’ın yüzde 65‘inin ara sıra ‘dijital detoks’ yapmanın, yani elektronik cihazlarını kullanmaya bir süre ara vermenin akıl sağlığı için önemli olduğunu düşünmesi. Ancak gerçek anlamda teknoloji molası alanların oranı yalnızca yüzde 28.

Dijital detoks, teknoloji kullanımına bağlı stresi azaltmanın en iyi yollarından biri. Elektronik cihazlarını ellerinden düşürmeyenlerin sosyal medyadaki varlıklarını kısıtlamaları ve teknoloji kullanımlarını azaltmaları son derece yararlı. Konu teknolojiyle sağlıklı bir ilişki kurmaya geldiğinde anne babaların kendi alışkanlıklarıyla çocuklarına örnek olmaları gerekiyor.

Amerikan Psikoloji Derneği, bu anketi, 5-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında Amerika’da yaşayan 18 yaş üstü 3 bin 511 yetişkin katılımcıyla gerçekleştirdi.