Sanders: ABD’nin Netanyahu’ya 10 milyar dolar daha vermesi sorumsuzluk olur

Bernie Sanders

ABD’li Vermont Senatörü Bernie Sanders, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sert bir dille eleÅŸtirdi ve ABD’nin Ä°srail’e ilave yardım yapmasının yanlış olduÄŸunu söyledi. Sanders, CBS televizyonundaki “Face the Nation” programında yaptığı açıklamada, Gazze’de yaÅŸanan insani krize dikkat çekti ve ABD’nin Netanyahu yönetimine baskı yapması gerektiÄŸini vurguladı.

Sanders, Gazze’de binlerce sivilin öldürüldüğünü, 1,9 milyon insanın yiyecek ve tıbbi malzeme olmadan yaÅŸam mücadelesi verdiÄŸini belirtti. Sanders, “ABD’nin Netanyahu’ya bu korkunç savaşı sürdürmesi için 10 milyar dolar daha vermesi sorumsuzluk olur.” dedi. Sanders, Ä°srail’in kendini savunma hakkı olduÄŸunu kabul etti ancak Gazze’deki sivillere karşı savaÅŸ açma hakkı bulunmadığını ifade etti.

Sanders, Netanyahu’nun Gazze’ye yönelik hedefinin belirsiz olduÄŸunu da sözlerine ekledi. Sanders, “Netanyahu ne istiyor? Gazze’deki tüm altyapıyı yok etmek mi? Hamas’ı tamamen ortadan kaldırmak mı? Bu mümkün mü? Bu barışa katkı saÄŸlar mı?” diye sordu.

Sanders, ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın Ä°srail ve Ukrayna’ya yardımları da içeren 105 milyar dolarlık bütçe talebinin Senato’da reddedilmesini de deÄŸerlendirdi. Sanders, bu oylamada Cumhuriyetçilerle birlikte hareket ettiÄŸini ancak bunun nedeninin Ä°srail’e saÄŸlanacak yardımlar olduÄŸunu açıkladı. Sanders, “Ä°srail’e koÅŸulsuz milyarlarca dolar verilmesine karşıyım. ABD, Ä°srail’in güvenliÄŸini desteklemeli ancak aynı zamanda Filistin halkının haklarını da savunmalı.” dedi.

Sanders, ABD’nin OrtadoÄŸu politikasının deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini de savundu. Sanders, “ABD, OrtadoÄŸu’da iki devletli çözümü desteklemeli ve bölgede barış ve istikrar için çalışmalı. ABD, hem Ä°srail hem de Filistin halklarının acılarını anlamalı ve onlara yardım etmeli.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.