Ä°srail’e teslim olan Hamas üyeleri videosu tartışma yarattı

Ä°srail ordusunun, iç çamaşırlarına kadar soyulmuÅŸ Filistinli erkeklerin görüntülerine iliÅŸkin “Teslim olan Hamas üyeleri” iddiası, aynı videonun tutarsızlıklar içeren ikinci bir versiyonunun ortaya çıkmasıyla tartışma konusu oldu.

Ä°srail ordusunun, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya’da onlarca Filistinli erkeÄŸi soyup elleri ve gözleri baÄŸlı ÅŸekilde yere oturttuÄŸu görüntüler cuma günü infial yaratmıştı. Bu kiÅŸilerin arasında çok sayıda sivilin ve en az bir gazetecinin bulunduÄŸu ortaya çıkmıştı.

Hamas’tan Ä°srail’e kınama gelirken, Ä°srail basını aynı yerde çekildiÄŸi düşünülen ve bir Filistinli erkeÄŸin yarı çıplak halde elindeki silahı bırakarak “teslim olduÄŸu” yeni bir görüntüyü yayınladı. Görüntüde diÄŸer Filistinli erkekler yarı çıplak halde kimlik kartlarını kameraya gösteriyor. Bu sırada, bir Ä°srail askerinin “YavaÅŸ” dediÄŸi duyulurken, bir erkek öne çıkarak elindeki silahı bırakıyor.

Ancak birebir aynı anın “farklı” bir versiyonunun ortaya çıkması tartışma yarattı. Ä°kinci versiyonda “aynı sahne”, açık tutarsızlıklarla yaÅŸanıyor. Filistinli erkek, ilk görüntüde silahı saÄŸ, ÅŸarjörü sol elinde tutuyor. Ä°kinci görüntüde ise ÅŸarjörü sol, silahı saÄŸ elinde tuttuÄŸu görülüyor. Teslim olduÄŸu iddia edilen erkeÄŸin attığı adımların ve yüz ifadesinin de iki görüntüde farklı olması dikkat çekiyor.

Tartışmayı haberleÅŸtiren BBC News, Gazze’deki savaşın başından bu yana ilk kez bir kiÅŸinin silah bırakma talimatını yerine getirdiÄŸi bir görüntünün ortaya çıktığını yazarken “Fakat aynı sahnenin iki versiyonunun bulunması, görüntünün gerçekliÄŸi hakkında soru iÅŸaretleri yarattı” dedi. BBC, “Aynı videonun iki versiyonunun niçin çekildiÄŸi bilinmiyor” yorumu yaptı.

Videonun, Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampı’nın kuzeyinde bulunan Beyt Lahya’daki bir BM okulunun önünde çekildiÄŸi belirtildi.

Görüntülerdeki tutarsızlıklar, Ä°srail ordusunun “teslim olan Hamas üyeleri” iddiasını desteklemek için sahneyi mizansen olarak çekmiÅŸ olabileceÄŸine dair şüpheleri artırıyor.

NHY/ Artı Gerçek