Reis ve Reisçiler

ErdoÄŸan’ın son birkaç aydır uygulattırdığı ilginç kararlar, ekonomik krizi ÅŸoka uÄŸrattı.

Türk lirası hayli değer kaybetti, enflasyon fırladı.

ErdoÄŸan’ın ekonomik saplantısının doktrini olan; “Faiz sebep, enflasyon netice” tezi, uygulamada tersinden doÄŸrulandı: Enflasyon oranının çok altına düşürülen faiz, çok yüksek enflasyona neden oldu. Hayat pahalılığı kısa sürede inanılmaz boyutlara ulaÅŸtı.

Uzmanlar ise ekonominin bu yıl içinde ekonomimin durma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyorlar; resesyon ise mukadder görünüyor.

Artık en fanatik Reisçi bile ekonominin bu haline bakarak kriz yok diyebilir mi?

Kriz büyük olmasına büyük de, ama krizin ilerde doğuracağı siyasi gelişmler daha büyük olacak. Çünkü, Reisçi tabanda ekonomik krizle birlikte artan milliyetçi duygular ve Kürt halkına yönelik biriken ırkçı kin daha çok kabarmakta.

Özünü sınıfsal sorunun oluÅŸturduÄŸu bu tür dışa vurumlar, ErdoÄŸan’a seçim için fırsatlar sunmakta.

Seçimi kazanamayacağını anlayan ErdoÄŸan’ın, ekonomik krizle, kendi tabanında yarattığı ırkçı duygular bir umut da olsa, seçim için ErdoÄŸan’a güç vermekte.

Ülkenin acı gerçeğiyle, Reisçilerin inandığı reçete aynı.

Reisçilerin her defasında kendilerini ve Reislerini savundukları gerekçeler ise hep aynı.

Kısaca özetlersek:
Ãœlkede kriz var ama bu AKP’nin suçu deÄŸil. Dış güçlerin ve onların ülke içindeki uzantılarının ülkede yarattıkları krizdir.

Ekonomik kriz sadece ülkemiz çapında değil, dünya genelinde yaşanılan bir sorundur.

Bir diğer savunma ise, bizim dolarla işimiz olmaz. Dolar istediği kadar yükselip, alçalsın.

Reisçilerin buna benzer gerekçelerini uzatmak mümkün. Nesnellikten uzak ve tamamen duygusal olan bu argümanlar, Reisçi tabanın içinde bulunduğu cahilliği çok iyi özetleyen savunmalar.

Şüphesiz iktidar medyası tarafından Reisçi kitleye servis edilen bu tür iddialar, Reisçi tabanın doğal olarak bu yalanları kabul etmelerine neden oluyor.

Reis’in sevilmesi için ve ona oy verilmesi için bu yöntem, Reis’e lazım.

ErdoÄŸan’ın duygusal egemenliÄŸi altında olan bu kesim, ErdoÄŸan iktidarının yıllardır konsolide etmek istediÄŸi toplumun, ele geçirilmiÅŸ kesimi.

ErdoÄŸan’ın lideri olduÄŸu AKP iktidarı bu muhafazakar kitlenin, yaÅŸadığı sınıfsal maÄŸlubiyeti; milliyetçiliÄŸe transfer etmeyi baÅŸardı.

Transfer edilen bu kitle ErdoÄŸan’la ülkenin tek sahibi olma duygusunu ortak paylaşıyorlar.

Erdoğan tarafından Reisçilik tabanı bu şekilde var edildi.

Türk lirası deÄŸer kaybına uÄŸrarken, iÅŸsizlik ve yoksulluk artarken, Reis ve Reisçiler ise, tersinden doÄŸrulanan gerçeklerle kalkınmış bir Türkiye’nin sevincini yaÅŸayarak, Kürtlere olan nefretlerini ırkçılıkla sürdürmeye devam ediyorlar.

Heybet AKDOÄžAN
Latest posts by Heybet AKDOÄžAN (see all)