Can Atalay: Yoksul kesimlerin hakları ihlal ediliyor

Silivri cezaevinde tutuklu bulunan ve hukuk dışı ÅŸekilde milletvekilliÄŸi düşürülen Can Atalay, emekliler baÅŸta olmak üzere tüm yoksul kesimlerin “kasada para yok” denilerek haklarının ihlal edildiÄŸini belirtti. Atalay, yap-iÅŸlet-devret finansman modeliyle kamu hizmetlerinin ÅŸirketler lehine yeniden örgütlenmesinde gelinen aÅŸamada devlet-sermaye ortaklığının yolsuzluk ve yoksulluÄŸa neden olduÄŸunu vurguladı.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Atalay, “Yolsuzluk tespiti yapıldı mı? Yapıldı ise tarafların önlem ve yaptırım kararları nelerdir? Bu soruların taraflarca yanıtlanmasını bekliyoruz” dedi.

Atalay açıklamasında ÅŸunları söyledi: “Türkiye’de 90’lı yıllarda baÅŸlayan yap-iÅŸlet-devret finansman modeliyle kamu hizmetlerinin ÅŸirketler lehine yeniden örgütlenmesinde geldiÄŸimiz aÅŸama, devlet-sermaye ortaklığı yolsuzluk, yolsuzluk yoksulluÄŸa neden olur diyerek özetlenebilir. Devletin ÅŸirketleÅŸmesi, ÅŸirketlerin devletleÅŸmesi ile sorumluluk zinciri tümüyle kırılmış, rüşvet ve usulsüzlük ihale düzeninin normali haline gelmiÅŸtir.”

Bugün emekliler baÅŸta olmak üzere tüm yoksul kesimlerin “kasada para yok” denilerek haklarının ihlal edildiÄŸini belirten Atalay, “Kamu maliyesinin yoksuldan toplanan gelirlerin kimilerince paylaşıldığı bu düzeni reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Atalay, ayrıca Türkiye’de Hazine garantili olsun olmasın kamu-özel ortaklığı/yap-iÅŸlet-devret modeliyle yapılmış, geçilsin geçilmesin ödenen köprü, uçak insin inmesin ödenen havalimanı dahil yapılan tüm ödemelerin güncellenmiÅŸ bedellerinin halka açıklanması gerektiÄŸini belirtti.

1928 tarihli 1322 sayılı Yasanın halkı borçlandıran anlaÅŸma ve sözleÅŸmelerin Resmi Gazetede yayımlanmak zorunda olduÄŸuna dair hükümlerin kimler için, kimler tarafından yürürlükten kaldırıldığı konusunda endiÅŸe duyduklarını ifade eden Atalay, Türkiye’nin tabi olduÄŸu dış denetimlerin temel meseleleri görmezden gelmeye dair yeni tutumunun da farkında olduklarını söyledi. Bu kapsamda AB Sayıştayı tarafından yapılan denetimin raporunun taraflarca kamuoyu ile paylaşılması gerektiÄŸini vurguladı.

Atalay, “Yolsuzluk tespiti yapıldı mı? Yapıldı ise tarafların önlem ve yaptırım kararları nelerdir? Bu soruların taraflarca yanıtlanmasını bekliyoruz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.