Erzincan’da Çöpler Altın Madeni’nde Toprak Kayması: 9 İşçiye ulaşılamıyor!

Erzincan’ın Ä°liç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kayması felaketi, bölgede endiÅŸe ve keder yaratıyor. Kanadalı altın maden ÅŸirketi Alacer Gold ve Çalık Grubu bünyesindeki Lidya Madencilik tarafından iÅŸletilen maden ocağında yaÅŸanan bu trajik olay, 13 Åžubat 2024 tarihinde gerçekleÅŸti.

Enerji Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, maden sahasında meydana gelen toprak kayması sonucunda ilk belirlemelere göre 9 maden işçisinin hala ulaşılamadığı bildirildi. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin yoÄŸun çabalarına raÄŸmen kayıp işçilere henüz ulaşılamadı.

Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İshak Demir adlı bir işçinin göçük altından kendi imkanlarıyla çıkarak hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Ancak diğer 9 işçinin durumu hala belirsizliğini koruyor.

Maden sahasında meydana gelen toprak kaymasıyla birlikte siyanürlü solüsyonun da etrafa yayıldığı belirtiliyor. Bu durum çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor.

Anagold Çöpler Altın Madeni işletmesinden yapılan açıklamada, yaşanan felaket sonrasında acil durum planlarının devreye sokulduğu ve arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı belirtildi. Ayrıca, maden şirketinin yaşanan olayı derin bir üzüntüyle karşıladığı ve çalışanların sağlık ve güvenliğinin öncelikleri olduğu vurgulandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, adli soruşturmanın başlatıldığını ve bölgeye sevk edilen kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca, bölgeye 6 ambulans ve 2 UMKE timinin gönderildiği bilgisi paylaşıldı.

Çevre ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı ise yaÅŸanan toprak kaymasının çevre üzerindeki olası etkilerini en aza indirmek için Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaÅŸtığı menfezin kapaklarını kapattırdıklarını açıkladı. Bu açıklama, Erzincan Valisi Hamza AydoÄŸdu’nun siyanür sızıntısı iddialarını çürütüyor.

Yaşanan bu trajik olay, bölgedeki endişeleri arttırmış durumda. Maden ocağının güvenliği ve çevre koruma önlemleri konusundaki eksiklikler kamuoyunda büyük bir tartışma ve eleştiri konusu haline gelmiştir.