Yeşil mercimekte gümrük vergisi sıfırlandı

Yeşil mercimekte, Haziran sonuna kadar geçerli olmak üzere, gümrük vergisi sıfırlandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bakanlığın, “yurt içi arz güvenliÄŸinin ve fiyat istikrarının saÄŸlanması” amacına yönelik tedbirleri, ilgili kurumlarla yapılan deÄŸerlendirmeler sonucunda aldığı belirtildi.

Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

“Ticaret verileri, üretim ve piyasaya arz koÅŸulları ile fiyat hareketleri dikkate alınarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ile istiÅŸare içerisinde, temel gıda ürünlerinden yeÅŸil mercimekte tüketici ihtiyacının uygun fiyatla karşılanabilmesinin saÄŸlanması amacıyla gümrük vergisinin geçici olarak sıfırlanmasına karar verilmiÅŸtir. Buna yönelik düzenleme, ithalat Rejimi Kararında gerekli deÄŸiÅŸiklik yapılarak yürürlüğe girmiÅŸtir.

Sözkonusu uygulama, yerli üretimin korunmasını da gözönünde bulundurularak çiftçimizin üretim motivasyonuna zarar vermeyecek şekilde ülkemizdeki hasat dönemi dikkate alınarak belirlenmiştir. Düşürülen gümrük vergisi, yeşil mercimeğin hasat döneminden önce 30 Haziran 2024 tarihine kadar geçici bir süre devam edecek, bu tarihten sonra eski seviyesine yükselecektir.

Ticaret Bakanlığı olarak, üretici ve tüketici haklarının birlikte korunması amaçıyla spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi ve piyasaya yeterli ürün arzının saÄŸlanması için gerekli tüm tedbirleri almaya, alınan bu tedbirler sonrasında piyasa ÅŸartların izlemeye devam edilecektir.”