Oxfam: Avrupa ülkeleri Ä°srail’e silah satışını durdurmalı

Uluslararası yardım kuruluÅŸu Oxfam, Avrupa ülkelerinin Ä°srail’e silah satışını durdurması çaÄŸrısında bulundu. Oxfam, Ä°srail’in Filistinlilere yönelik saldırılarında kullandığı silahların bir kısmının Avrupa’dan geldiÄŸini belirtti.

Oxfam’ın OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Direktörü Nishant Pandey, yaptığı açıklamada, “Avrupa ülkeleri, Ä°srail’in uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerine ortak olmamalı. Ä°srail’e silah satışını durdurarak, Filistinlilerin haklarını korumak için somut bir adım atmalılar.” dedi.

Pandey, Ä°srail’in Gazze Åžeridi’ne yönelik saldırılarında 250’den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiÄŸini, binlercesinin yaralandığını ve 100 binden fazla kiÅŸinin evsiz kaldığını hatırlattı. Pandey, “Bu saldırılarda kullanılan silahların bir kısmı Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi ülkelerden geliyor. AB, Ä°srail’e silah ihracatını yasaklamalı veya askıya almalı.” diye konuÅŸtu.

Oxfam, AB’nin 2019 yılında Ä°srail’e 1 milyar euro deÄŸerinde silah ihracatı yaptığını, bunun 2014 yılına göre yüzde 39 artış anlamına geldiÄŸini kaydetti. Oxfam, Almanya, Fransa, Ä°talya ve Ä°spanya’nın Ä°srail’e silah satan baÅŸlıca Avrupa ülkeleri olduÄŸunu vurguladı.

Oxfam, ayrıca AB’nin Ä°srail ile ticaret anlaÅŸmasının insan haklarına saygılı olmasını saÄŸlaması gerektiÄŸini de ifade etti. Pandey, “AB, Ä°srail ile ticaret anlaÅŸmasının insan haklarına saygılı olmasını saÄŸlamalı. Bu anlaÅŸma, iÅŸgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleÅŸimlerden gelen malları da kapsamamalı.” dedi.

Oxfam, Ä°srail-Filistin sorununun adil ve kalıcı bir çözüme kavuÅŸturulması için uluslararası toplumu da harekete geçmeye çağırdı. Pandey, “Ä°srail-Filistin sorunu, sadece ateÅŸkesle çözülemez. Uluslararası toplum, iki devletli çözümü desteklemeli ve Filistinlilerin haklarına saygı duyulmasını saÄŸlamalı.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.