Avrupa iklim felâketlerine yeteri kadar hazır değil

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) tarafından hazırlanan biri risk değerlendirme raporunda, “Avrupa’nın karşılaşacağı iklimle ilgili artan sayıdaki felaketlere karşı tamamen hazırlıksız” olduğunu bildirildi.

AÇA tarafından bugün yayımlanan değerlendirmede “Avrupa’nın en hızlı ısınan kıta olduğunu ve iklim risklerinin enerji ve gıda güvenliğini, ekosistemleri, altyapıyı, su kaynaklarını, malî istikrarı ve sakinlerinin sağlığını tehdit ettiğini” belirtiliyor.

Ajansa göre, bu risklerin birçoğu halihazırda kritik seviyelere ulaştı ve acil ve kararlı adımlar atılmadığı takdirde felâkete dönüşebilir.

AÇA Direktörü Leena Yla-Mononen, bir basın brifinginde, hızla ısınmanın “yeni normali temsil ettiğini” belirtti ve “Bunlar aynı zamanda bir uyandırma çağrısı olmalıdır” dedi.

AÇA’nın raporu, Avrupa için 36 büyük iklim riskini listeliyor. Bbunlardan 21’i daha acil eylem ve sekizi acil müdahale gerektiriyor. Listenin başında, başta deniz ve kıyı olmak üzere ekosistemlere yönelik riskler yer alıyor.

Bu iklim olaylarının sonuçları dramatik olabileceği ve “kararlı somut önlemler” alınmadığı takdirde “yüz binlerce insanın sıcak hava dalgaları yüzünden nedeniyle ölebiliceğine dikkat çekiliyor.

Financial Times gazetesi, kıyı bölgelerinin sular altında kalmasıyla bağlantılı ekonomik kayıpların ise yılda bir trilyon avroyu aşabileceğini belirtiyor.

AÇA, yine de Avrupa ülkelerinin “iklim risklerini anlama (…) ve bunlara hazırlanma konusunda kaydettiği önemli ilerlemeyi” kabul ediyor.

Ancak, Leena Ylä-Mononen ısrarla, “Daha fazlasını yapmamız, daha güçlü politikalara sahip olmamız gerekiyor” diye uuyarıoyor.

AÇA raporunun ardından hazırlanan bir taslak belgede, Avrupa Birliği Komisyonunun 2027’den itibaren gelecekteki AB bütçelerindeki tüm harcama kalemleri için “asgari iklim adaptasyon gereklilikleri” belirlemeyi planladığını belirtiliyor. (Ajans Bizim)