Türkiye, tarih boyunca tarımsal üretimin merkezi olarak bilinse de, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2025 yılı bütçesi üzerine yaptığı açıklamalar, ülkedeki tarım politikalarındaki eksikliklere ve çiftçilerin karşılaştığı ciddi zorluklara dikkat çekiyor. Gürer, özellikle tarıma ayrılması gereken bütçenin milli gelirin yüzde 1’ine ulaşmadığını vurguluyor. Tarım Kanunu’na göre bu miktarın karşılanması gerektiği halde, 2025 bütçesinde de çiftçilere hak edilen desteğin verilmediği iddia ediliyor.
Gürer’in açıklamaları, iki yılda çiftçilere verilmesi gereken 800 milyar TL’nin esirgendiğini ve hükümetin büyük şirketlere sağladığı vergi kolaylıklarına karşın tarım sektörüne yeterli desteği sunmadığını gösteriyor. Ayrıca, yerli hayvancılık yerine hayvan ithalatının teşvik edilmesi ve çiftçilerin borçlarının giderek artması, tarım sektörünün sürdürülebilirliğini tehdit eden temel sorunlar arasında yer alıyor.
Gürer’in belirttiği gibi, çiftçiler giderek artan girdi maliyetleri, düşük alım fiyatları ve yüksek kredi borçları ile başa çıkmaya çalışırken, hükümetin yeterli destek sağlamaması tarımsal üretimi zorlaştırıyor. Gürer, bu sorunların çözümü için TBMM’ye sunduğu çeşitli kanun teklifleri ile çiftçi kredilerinin ertelenmesi ve faiz yükünün hafifletilmesi gibi adımlar atılmasını öneriyor.
Özellikle, tarımsal üretimde sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği açısından yerli üretimin desteklenmesinin önemine dikkat çeken Gürer, ithalat politikasının uzun vadede Türkiye’nin tarım sektörünü zayıflatabileceğini ifade ediyor.
Bu bağlamda, Türkiye’nin tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve çiftçilere yönelik daha adil ve sürdürülebilir destek politikalarının geliştirilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Gürer’in eleştirileri, tarım sektörünün ekonomideki ve sosyal yapının sürdürülebilirliğindeki hayati önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.