Vezir Mohammad Nourtani’nin Duruşması: Adalet Arayışı ve Göçmen Dayanışması

Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı, katledilen Afgan göçmeni Vezir Mohammad Nourtani’nin duruşmasına katılım çağrısı yaptı. Nourtani, Zonguldak’ta ruhsatsız bir maden ocağında çalışırken trajik bir şekilde hayatını kaybetmişti ve cenazesi yakılmış halde bulunmuştu.

18 Eylül’de Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülecek duruşma öncesinde, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında, “patron tarafından öldürülüp yakılan Vezir Mohammad Nourtani için adalet” pankartı açıldı. Bu toplantıya birçok sivil toplum temsilcisi ve farklı hukuk kuruluşları katıldı.

Adalet İçin Birlik Olma Çağrısı

Toplantıda konuşan Yıldız Önen, duruşmada savcının mütalaasını açıklamasını beklediklerini vurguladı. Önen, bilimsel adli tıp raporuna dayanarak, Nourtani’nin “diri diri yakılmış olabileceği” bilgisini paylaştı. Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı temsilcisi Yağmur Yurtsever, göçmenlerin işçi olarak maruz kaldıkları durumun sonuçlarının en acı örneklerinden birinin Nourtani’nin ölümü olduğunu belirterek, tüm kamuoyunu bu davanın takipçisi olmaya davet etti.

Göçmen işçilerin yerli işçilerle kaderinin ortak olduğunu vurgulayan Yurtsever, adaletin sağlanması için bu tür davaların önemine dikkat çekti. Duruşmaya katılım çağrısı yaparak, Nourtani’nin ölümüne neden olan tüm faillerin en ağır cezayı alması gerektiğini belirtti.