CHP’li Gürer: Gıdada yeterli denetim yok: Ne yediğimizi, ne içtiğimizi bilmiyoruz!

CHP NiÄŸde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuÅŸmada gıda denetiminin yetersizliÄŸine dikkat çekerek, “Belediyelerin elinden yetki alındıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığının kadroları bu denetimler için yeterli deÄŸil. Ä°ÅŸ tamamen ihbara kaldı.” dedi.

Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Ä°brahim Yumaklı’nın göreve geldiÄŸinden beri taklit, taÄŸÅŸiÅŸ ürünlerle ilgili kamuoyuna hiç açıklama yapmadığını da vurguladı. Gürer, “Ondan önceki bakanlar, 2010 yılında çıkarılmış olan yönetmelikle düzenlenen, en azından hileli, taklit, taÄŸÅŸiÅŸ ürünleri satanları teÅŸhir ediyordu. Bu teÅŸhir de ortadan kalktı.” ifadelerini kullandı.

Yeterli denetim yapılmıyor

Gürer, dar denetim kadrosuyla yeterli denetim yapılmadığını ve kayıt dışılığın patladığını da kaydetti. Gürer, “Kayıt dışı ürünler tüketenler aldatılıyor. At eti, tek tırnaklı hayvanların eti ‘dana eti’ diye kimi köftede kimi kebapta kullanılıyor. Alkolsüz içeceklerde ilaç etken maddesi, hileli bal, bitki çayının içinde boya, zeytinyağının içinde tohum yaÄŸları; çikolata, enerji içecekleri ve takviye edici gıdalarda ilaç etken maddeleri yer alıyor.” diye konuÅŸtu.

Gürer’in dikkat çektiÄŸi bir diÄŸer önemli konu ise limonatanın çocuklarda aktivite bozukluÄŸuna neden olması. Gürer, “Limonata, çocukların aktivite bozukluÄŸuna neden olur.’ diye etiketine yazılıyor ama o çocuklarımızın onu tüketiminin önüne geçilmiyor.” dedi.

Belediyelerin yetkileri Aartırılmalı

Gürer, gıdayla ilgili denetimlerin sıklaÅŸtırılması ve belediyelerin yetkilerinin artırılması gerektiÄŸini savundu. Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığının ÅŸikâyete dayalı ya da davul zurnayla gidip denetim yapması yerine, doÄŸrudan belediyelerin yetkileri bir an önce artırılmalı ve bu konuda taklit, taÄŸÅŸiÅŸ, hileli ürün satanların canına okunmalı. Hepimizin saÄŸlığı risk altındadır.” ifadelerini kullandı.

Gürer, hileli ürünlerin hem paramıza hem de sağlığımıza olumsuz etkileri olduğunu da vurgulayarak bu konuda acil önlem alınması gerektiğini gösteriyor.