Manisa’nın Soma ilçesinde, Fernas Madencilik tarafından işten çıkarılan maden işçileri, 30 Ağustos’ta madenin önüne gitmek istedikleri sırada gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, örgütlenme uzmanı Başaran Aksu ile işçiler Durmuş Olgunsoy ve Mustafa Aydoğan bulunuyordu.
Gözaltına alınan dört kişi, “Gösteri ve Yürüyüşler Kanununa muhalefet”, “Görevli memura mukavemet” ve “Karayollarını trafiğe kapatma” iddialarıyla suçlanarak savcılık tarafından mahkemeye sevk edildi. Mahkeme tarafından haftada bir gün imza verme ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla serbest bırakılmaları kararlaştırıldı.
Madencilerin Tepkileri
Serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde açıklama yapan işçi Mustafa Aydoğan, tek suçlarının sendika ile birlikte haklarını istemek olduğunu belirtti. Aydoğan, “Hepimize hakaret eden, rezil eden holdinglerin maşası işveren halen yerinde otuyor. Direne, direne kazanacağız” ifadelerini kullandı.
Bir diğer işçi Durmuş Olgunsoy ise, 301 madencinin öldüğü ocaktan çıktığını ve sendikaya üye olmanın suç olmadığını vurguladı. Olgunsoy, “Bütün sendikaların yanımızda olmasını isterdik. Ancak onlar siyasi güçler tarafından rehin alınmış durumda. Suçsuz olduğumuz halde özgürlüğümüz kısıtlandı, cezalandırıldık. Geç gelen adalet adalet değildir.” diye belirtti.
Madencilerin serbest bırakılması sevindirici olmakla birlikte, yaşanan olay adaletin geç geldiğini ve olayın ardındaki siyasi baskının gücünü bir kez daha gözler önüne serdi. İşçiler, haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, daha fazla destek beklediklerini ifade ettiler.
- Mansur Yavaş’tan ‘Soruşturma İzni’ Tepkisi: “Siyasi Çifte Standart, Hukuken Sürdürülemez” - 22 Kasım 2025
- Trump–Mamdani “Ateşkesi”: Zorunlu Bir Yakınlaşma mı, Fırtına Öncesi Sessizlik mi? - 22 Kasım 2025
- CHP’li Günaydın’dan TRT Tepkisi: “Devlet Televizyonunun İftira Yayını Serbest, Yurttaşın ve Muhalefetin Tepkisi Yasak” - 22 Kasım 2025















