Gazeteci Müftüoğlu hakkında tahliye kararı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu’nun tutuklu yargılandığı davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşti.

Müftüoğlu, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamalarıyla yargılanıyordu. Duruşma, gizli tanığın ifadesinin alınmasıyla başladı. Gizli tanık, Müftüoğlu’nun MA’da çalıştığını ve kadın çalışanlardan sorumlu olduğunu belirterek suçlamalarda bulundu. Müftüoğlu ise gazetecilik faaliyetlerinin dışında bir eylemde bulunmadığını savundu.

Müftüoğlu’nun avukatları, tanığın ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını ve delilsiz olduğunu iddia etti. Avukatlar, daha önce yargılandığı davalarla ilgili bilgiler ve tutarsız ifadelerle tanığın güvenilirliğini sorguladı. Müftüoğlu’nun 15 yıldır gazetecilik yaptığını ve mesleki faaliyetlerinin suçlamalarla ilişkilendirilmesinin haksız olduğunu savundu.

Mahkeme heyeti, Müftüoğlu’nun tutuksuz yargılanmasına karar verdi ve yurt dışı çıkış yasağı getirdi. Duruşma, 13 Haziran’a ertelendi. Bu karar, Müftüoğlu’nun basın özgürlüğüne ve ifade özgürlüğüne olan inancıyla birlikte, gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin hukuk dışı bir şekilde suçlanmasına karşı bir adım olarak değerlendirildi.

NHY/ MA