Son 30 yıl içinde dünya genelinde çocuklar arasında ÅŸekerle tatlandırılmış içecek tüketimi önemli ölçüde arttı. ABD, Yunanistan, Kanada ve Meksika’daki araÅŸtırmacılar tarafından yapılan ve The BMJ dergisinde yayınlanan geniÅŸ kapsamlı bir araÅŸtırmaya göre, çocuklar haftada ortalama 3,6 porsiyon ÅŸekerli içecek tüketiyor. Bu oran, 1990 yılına kıyasla %39’luk bir artışı gösteriyor. Artan tüketim, çocuk obezitesinde de ciddi bir artışa neden oluyor.
Çalışma, şekerle tatlandırılmış içeceklerin tüketimi ile obezite arasındaki bağlantıyı vurguluyor. Dünya genelinde 160 milyon çocuk ve genç obezite ile mücadele ediyor. Uzmanlar, bu durumun tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Bölgesel Farklılıklar
AraÅŸtırmada, Latin Amerika ve Karayipler ile Orta DoÄŸu ve Kuzey Afrika’nın en yüksek ÅŸekerli içecek tüketim seviyelerine sahip bölgeler olduÄŸu belirlendi. Özellikle Latin Amerika’da çocuklar haftada ortalama 9,1 porsiyon ÅŸekerli içecek tüketiyor. Sahra Altı Afrika’da ise bu tüketim %6 artarak bölgenin karşı karşıya olduÄŸu büyüyen bir sorun haline geldi.
AraÅŸtırmacılar, bu tehlikeli eÄŸilimleri durdurmak için hedefli eÄŸitim ve politika müdahalelerine ihtiyaç duyulduÄŸunu belirtiyor. Åžekerli içecekler üzerinde vergi uygulanması, etiketleme ve pazarlama düzenlemeleri, okullarda bu ürünlerin eriÅŸiminin kısıtlanması gibi adımlar öneriliyor. Washington Ãœniversitesi’nden Laura Lara-Castor, bu bulguların çocukluk döneminde ÅŸekerli içecek tüketimi ile ilgili olumsuz sonuçları önlemek için acil müdahalelerin gerekliliÄŸini vurguluyor. Tufts Ãœniversitesi Gıda Tıp Enstitüsü Direktörü Dariush Mozaffarian ise, “Bu eÄŸilimler, daha saÄŸlıklı bir nüfus için halk saÄŸlığı tehditlerine karşı harekete geçmemiz gerektiÄŸini gösteriyor,” diyor.
- Tayfun Kahraman’a Yapılan Kötü Muamele: Görüntüler Ortaya Çıktı - 21 Aralık 2024
- Gazeteciler Cemiyeti’nden Gözaltılara Sert Tepki - 21 Aralık 2024
- Mersin’de Kadın Cinayeti - 21 Aralık 2024