Türkiye Müteahhitler BirliÄŸi (TMB) tarafından yayımlanan ‘Ä°nÅŸaat Sektörü Analizi Raporu’, sektörün yılın ilk yarısında karşılaÅŸtığı önemli zorlukları detaylandırıyor. Türk inÅŸaat firmaları, özellikle kalifiye eleman ve işçilik maliyetleri konusunda ciddi problemlerle yüzleÅŸiyor.
Raporda, mavi yakalı işçi eksikliği sorununu çözmek için bazı şirketlerin yabancı işçi getirerek bu açığı kapatmaya çalıştıkları ifade ediliyor. Bu strateji, iç piyasadaki iş gücü sıkıntısının geçici bir çözümü olarak görülüyor.
Türk firmalar, yurt dışı projelerde de aktif rol alıyor. Kalkınma Yolu Projesi, en az 15 milyar dolar tutarında olup, Irak’ta yılda en az 5 milyar dolar tutarında proje üstlenilebilecek bir pazar olarak öne çıkıyor. Suudi Arabistan da Türk müteahhitler için önemli bir pazar olarak belirtiliyor. Raporda, Türk müteahhitlik firmaları ile Suudi kamu idareleri ve müteahhitlik firmalarını bir araya getirecek etkinliklerin yıl içinde devam etmesinin planlandığı aktarılıyor.
Ocak-Haziran dönemi itibarıyla Türk inşaat sektörü tarafından yurt dışında 7,6 milyar dolarlık 82 proje üstlenilmiştir. 1972 yılında Libya ile yurt dışı pazara açılan Türk inşaat sektörü, bugüne kadar 137 ülkede 12 bin 207 proje ile 511 milyar dolarlık uluslararası proje portföyüne ulaşmıştır. Yılın ilk yarısında en çok iş üstlenilen ülke 1,2 milyar dolarla Gabon olurken, Polonya ve Kazakistan da önemli pazarlar arasında yer almıştır.
- Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi: Ä°srail, Dera ve Kuneytra’da Ä°lerleme Kaydetti - 19 Aralık 2024
- Ay’ın Gerçek Yaşı: Ay Beklenenden Baha YaÅŸlı - 18 Aralık 2024
- Beyza Nur Kaya Cinayeti Davasında Takdir İndirimi Uygulandı - 18 Aralık 2024