Murat Yetkin: Muhtemel ErdoÄŸan Kabinesi

Murat Yetkin, YetkinReport’ta yayımlanan makalesinde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yeni kabinesi üzerinde bir ihtimalleri deÄŸerlendiriyor. Yetkin, ekonomi, güvenlik ve dış politika alanlarında olası deÄŸiÅŸiklikler ve yeni isimler hakkında bilgi veriyor.

Yetkin’e göre, ekonominin kötü gidiÅŸi nedeniyle dikkatler Mehmet ÅžimÅŸek’in yeniden ErdoÄŸan kabinesi üyesi olup olmayacağında. Yetkin, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in 30 Mayıs’ta yaptığı açıklamaya göre ÅžimÅŸek’in zaten “içimizde” olduÄŸunu belirtti. ÅžimÅŸek’in CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı olarak mı, bakan olarak mı dönüp dönmeyeceÄŸine ise ErdoÄŸan’ın karar vereceÄŸini yazdı.

Yetkin, 2018’de stratejik bir hatayla birleÅŸtirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeniden ayrılıp ayrılmayacağına baÄŸlı olarak yeni isimlendirmelerin de mümkün olduÄŸunu ifade etti. Önceki bakanlardan Lütfü Elvan ve Cevdet Yılmaz’ın isimlerinin dolaşımda olduÄŸunu aktardı. Ekonomi alanında bir diÄŸer unsurun da Merkez Bankası BaÅŸkanı Åžahap KavcıoÄŸlu’nun görevde kalıp kalmayacağı, ya da bir ihtimal bakan olup olmayacağı olduÄŸunu söyledi.

Yetkin, ErdoÄŸan’ın ekonomi alanında yeni isimlere yer verebileceÄŸini belirterek, bu konuda gözlerin Türkiye Varlık Fonu’na çevrilebileceÄŸini kaydetti. ErdoÄŸan’ın bir süredir TVF BaÅŸkan Vekili ve Borsa Ä°stanbul BaÅŸkanı EriÅŸah Arıcan ile TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu’nu bakan yapmak istediÄŸini bildirdi.

Yetkin, ÅžimÅŸek’in dönmesinin ErdoÄŸan’ın “ortodoks” ekonomi politikasına döneceÄŸi anlamına gelmediÄŸini; iç ve dış piyasalarda birilerinin buna inanmaya hazır olsa da. ErdoÄŸan’ın güvenlik ve dış politika mimarisinin aynı kalacak gibi göründüğünü ifade etti.

Yetkin, bu politika mimarisinin birkaç nirengi noktasından oluştuğunu belirtti: Bunlar Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Millî Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Başkanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği.

Yetkin, yeni Erdoğan kabinesinin halen bu görevlerde bulunan bazı isimlerin yerinde kaldığı, bazılarının yer değiştirdiği ve belki bir iki yeni ismin atanabileceği bir mimari üzerine kurulabileceğini yazdı.

Yetkin’e göre, son birkaç güne dek Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’nun milletvekili yemini etmeyerek yerlerinde kalabileceÄŸi konuÅŸuluyordu. Ancak Genelkurmay BaÅŸkanı YaÅŸar Güler’in Akar’ın yerini alması, İçiÅŸleri Bakanı olarak da MGK Genel Sekreteri Seyfullah HacımüftüoÄŸlu ve Ä°stanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın isimleri de geçmeye baÅŸladığını aktardı.

Yetkin, ErdoÄŸan’ın Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu’ndan vazgeçerse DışiÅŸleri Bakanlığı için çok konuÅŸulan isimler arasında MÄ°T BaÅŸkanı Hakan Fidan ve CumhurbaÅŸkanı Güvenlik ve Dış Politikalar BaÅŸkanı Ä°brahim Kalın’ın bulunduÄŸunu belirtti.

Yetkin’in yazısının tamamını okumak için adresini ziyaret edebilirsiniz.