Mersin’deki Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’nde Gerginlik: Olayların Ardında Yatanlar

Mersin’in Mut ilçesinde düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Festivali sırasında yaşanan olaylar, hem yerel hem ulusal çapta gündem yarattı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş‘ın konuşması sırasında, AKP Mut İlçe Başkanı Adem Çopur’un Yavaş’a yönelik tepkisi ve kürsüye yürümesiyle başlayan gerginlik, kısa sürede büyüdü. Yavaş’ın korumalarının müdahalesiyle Çopur alandan uzaklaştırıldı.

Olayın ardından, Çopur’un darp raporu alarak Mansur Yavaş’ın korumaları ve CHP Mut İlçe Başkanı Abdurrahman Günay hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla gelişmeler hızlandı. İlk başta ifadesi alınan Günay, serbest bırakılmıştı, ancak daha sonra savcı değişikliğiyle birlikte hakkında gözaltı kararı verildi. CHP’liler bu durumu “hukuksuzluk” olarak nitelendirerek, adliye önünde “adalet nöbeti” başlattı. Günay, gözaltı işlemleri sonrası adliyeye sevk edilirken, savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

CHP yetkilileri, bu olayın yargı bağımsızlığına gölge düşürdüğünü iddia etti ve hukuki sürecin siyasi baskı altında olduğunu öne sürdüler. CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır ve Gülcan Kış, bu durumu “tiyatro” ve “hukuksuzluk zinciri” olarak nitelendirerek Günay’a yönelik suçlamaların asılsız olduğunu savundular​.