CumhurbaÅŸkanı adayı ve CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, İstanbul BüyükÅŸehir Belediye (İBB) BaÅŸkanı Ekrem İmamoÄŸlu’nun Erzurum ziyareti sırasındaki olaylara iliÅŸkin, “Elinde Türk bayrağı olan 7-8 yaşındaki bir çocuÄŸa kim, hangi gerekçeyle taÅŸ atar? Hangi vicdan sahibi buna ‘Evet’ der?” dedi.
Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bir soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, seçimin ilk turda biteceğini, seçim meydanlarında bunu gördüğünü ifade etti.
KılıçdaroÄŸlu, seçim meydanlarının ekonominin düzelmesini, mutfaktaki yangının durmasını, demokrasi ve umut istediÄŸini, kendilerinin de seçmene neyi, nasıl yapacağını anlattıklarını belirtti. Türkiye’nin hiçbir dönem ekonomiden siyasete, yargıdan saÄŸlığa kadar bu kadar kötü bir atmosferle karşı karşıya kalmadığını savunan KılıçdaroÄŸlu, “saray hariç toplumun her kesiminin büyük sorunlarının bulunduÄŸunu, her kesimden ÅŸikayet aldıklarını” söyledi.
İBB BaÅŸkanı Ekrem İmamoÄŸlu’nun Erzurum ziyareti sırasındaki olaylara iliÅŸkin soru üzerine KılıçdaroÄŸlu, “Elinde Türk bayrağı olan 7-8 yaşındaki bir çocuÄŸa kim, hangi gerekçeyle taÅŸ atar? Hangi vicdan sahibi buna ‘Evet’ der? O meydanda sadece Türk bayrakları var. O meydanda elinde Türk bayrağı taşıyan, dalgalandıran insanlara teröristçe saldırıyorsunuz. Aklın alacağı ÅŸey mi bu?” diye konuÅŸtu.
Olayların provokasyon olduğunu, bunu kimlerin teşvik ettiğini de bildiklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“ErdoÄŸan Erzurum’u tanımadan ben Erzurum’u bilirim. Erzurum DadaÅŸlar kentidir. YaÅŸanan tabloyu, Ekrem Bey’e yapılanı, bir Erzurumlunun kabul edeceÄŸini hiç düşünmüyorum. Erzurumlular böyle deÄŸil. Son derece sıcakkanlı, sevecen insanlar. Bazıları tahrik ettiler. Büyük bir olasılıkla elinde taÅŸ olan kiÅŸiler bir anlamda bunu güvenlik güçlerinin gözetiminde yapıyorlar. FotoÄŸrafları var. Ellerinde taÅŸ, atıyorlar. Niye atıyorsun kardeÅŸim? Hangi gerekçeyle atıyorsun? Temel sorumlusu kimdir? Bütün bu olayların temel sorumlusu sarayda oturan kiÅŸidir. Toplumu bu kadar germenin mantığı var mı? Bu seçim sürecinde bir kez dahi adını aÄŸzıma almadım. Artık kutuplaÅŸmadan bıkmadı mı? Ülkenin bu kadar sorunu varken nedir bu kutuplaÅŸma, nedir bu kavga, nedir bu alıp veremediÄŸimiz?”
“Attığın taşın nereye gideceÄŸini nasıl düşünmezsin?”
“Oraya gidenler olaylar çıksın diye birbirlerini taÅŸlamışlar” iddiasının ortaya atıldığını belirten KılıçdaroÄŸlu, bunun ÅŸeytanın aklına gelmeyeceÄŸini söyledi. KılıçdaroÄŸlu, “O kadınlara sen nasıl taÅŸ atarsın, küçük çocuklara nasıl taÅŸ atarsın? Attığın taşın nereye gideceÄŸini nasıl düşünmezsin? Bunu yapanlar insan deÄŸil.” ifadesini kullandı.
Erzurum Valisini eleştiren Kılıçdaroğlu, suçun ve suçlunun sabit olduğunu ifade etti ve taş atanlar kadar onlara taş attıranların da bulunmasını istedi. Tüm vatandaşlardan sakin olmasını isteyen Kılıçdaroğlu, savaşa değil, seçime gidildiğini, tüm görüş ve düşüncelere saygı duyulması gerektiğini ifade etti.
“İmamoÄŸlu’nun mitinginin izinsiz ve İl Seçim Kurulunun gösterdiÄŸi yerin farklı olduÄŸu” yönündeki soru üzerine KılıçdaroÄŸlu, mitingin yapılacağı yerin otobüslerle kapatıldığını, baÅŸka yer gösterilmediÄŸini söyledi.
Valinin yetersiz kaldığını, polisin de olaylara müdahale etmediÄŸini, polise “dokunma” talimatı verildiÄŸini savunan KılıçdaroÄŸlu, olayın Erzurumlulara mal edilmemesini istedi.
“Bir arkadaşımı Muharrem Bey’e gönderdim”
CumhurbaÅŸkanı adaylarından Memleket Partisi Genel BaÅŸkanı Muharrem İnce’ye ittifak teklifi yapılıp yapılmadığına iliÅŸkin soru üzerine Kemal KılıçdaroÄŸlu, İnce’ye teklifte bulunulduÄŸunu belirterek, “Memleket Partisi’ni ziyaret ettikten sonra dönünce akÅŸam bir arkadaşımı Muharrem Bey’e gönderdim, Sayın Engin Altay’ı Muharrem Bey’e gönderdim.” dedi.
Vatandaşın parasını cebine atanı affetme gibi bir yetkisinin bulunmadığını anlatan KılıçdaroÄŸlu, “Sayın DavutoÄŸlu da, Sayın Babacan da, kendi hayatlarına bakın, mal varlıklarına bakın. Yönetimde eksiÄŸi, kusuru olabilir, benim de eksiÄŸim, kusurum olabilir ama temel ölçü ‘kiÅŸisel çıkar saÄŸlamaya yönelik çabalar oldu mu, olmadı mı’? İkisi için de ÅŸunu rahatlıkla söyleyebilirim, hayır, öyle bir ÅŸeyleri yok.” diye konuÅŸtu.
KılıçdaroÄŸlu, CumhurbaÅŸkanı seçilmesi halinde yoksulluÄŸu 3 yıl içinde bitireceÄŸini ve hiçbir ailenin “Ben yoksulum” demeyeceÄŸini ifade etti.
“Millet İttifakı’nın iÅŸine mi yarar, Cumhur İttifakı’nın iÅŸine mi yarar?”
“Kandil’den, terör örgütü elebaÅŸlarından net destek mesajları geliyor. Videolar yayınlanıyor. Kandil’den gelen bu açıklamalar sizi rahatsız ediyor mu?” sorusuna karşılık KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları söyledi:
“Kandil’den Millet İttifakı’nı desteklemeye yönelik bir açıklama kimin iÅŸine yarar? Bir daha sorayım, Kandil’den yani terör örgütünden, ‘Biz Millet İttifakı’nı destekliyoruz.’ diye bir açıklama kimin iÅŸine yarar? Millet İttifakı’nın iÅŸine mi yarar, Cumhur İttifakı’nın iÅŸine mi yarar? Bizi mi destekliyorlar, onları mı destekliyorlar? Akıl var, mantık var. Terör örgütü kalkıp da ‘Ben seni destekliyorum.’ diyorsa aslında karşı tarafı destekliyorum demektir bu.”
Terörün insanlık suçu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, nereden ve kimden gelirse gelsin terörle mücadele etmenin bir devletin en meşru görevi olduğunu vurguladı.
“Hiç kimseye bir söz vermiÅŸ deÄŸiliz”
KılıçdaroÄŸlu, “HDP ile Meclis’te yapılan görüşmede iktidarın söylediÄŸi gibi herhangi bir söz verildi mi? EÄŸer Mecliste ittifak olarak çoÄŸunluÄŸu saÄŸlayamazsanız ve olur da HDP kilit bir konuma gelirse talepleri konusunda tutumunuz ne olur?” sorusuna karşılık, kimseye bir söz vermediklerini söyledi. KılıçdaroÄŸlu, “Bir partiye ‘Size ÅŸu sözü veriyoruz.’ deme ÅŸansımız yok zaten. Altı lider bir araya gelip hangi sözü vereceÄŸiz? Bizim ortak mutabakat metnimiz var. Bizim tüm görüşlerimiz orada. Herhangi bir ödün vermek ya da sizin talebinizi aynen kabul ediyoruz gibi bir tablo hiç olmadı. BoÅŸu boÅŸuna, gereksiz bir tartışmadır gidiyor.” diye konuÅŸtu.
KılıçdaroÄŸlu, TCG Anadolu gemisinin AK Parti’nin seçim otobüsü haline getirildiÄŸini savundu.
“17-25’in tamamı doÄŸrudur”
“Bir televizyon programında deep fake uygulaması üzerine konuÅŸulurken bir ifadeniz oldu, ’17-25 Aralık sürecinde de benzer ÅŸeyler yaptılar.’ diye bir cümle kurdunuz. İktidar bunu bir itiraf olarak yorumladı.” ifadeleri üzerine KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:
“17-25’in tamamı doÄŸrudur. Benim hakkımda davalar açıldı, ben o kasetlerin tümünün mahkemeye gelmesini ve incelenmesini istedim. Getirmediler, korktular. Çünkü gerçek ortaya çıkacak. Ben 17-25’i anlatıyorum, daha sonra benim sesimi kullanarak baÅŸka bir ÅŸey yaptılar, yine bunlar yaptılar deep fake… Bunun mümkün olduÄŸunu söyledim ben. Ama o konuÅŸmaların tamamı yüzde 100 artı yüzde 100 artı yüzde 100 doÄŸrudur. Paraların, nerelerde evlerin alındığı, hepsi doÄŸrudur. Nerelere gittiÄŸi paraların doÄŸrudur. Hepsini biliyoruz.”
Durum ve hasar tespit komisyonu ile strateji ve planlama teşkilatı kuracaklarını aktaran Kılıçdaroğlu, bu kurumların planlama yapacağını ve 6 lidere sunacağını söyledi.
Sonrasında siyasi tercih yapacaklarını dile getiren KılıçdaroÄŸlu, “Bir kiÅŸinin iki dudağına bir devlet teslim edilemez. İstiÅŸare bizim temel hedeflerimizden birisidir.” dedi.
Ekrem İmamoÄŸlu ve Mansur YavaÅŸ dışındaki cumhurbaÅŸkanı yardımcılarının sorumlu olduÄŸu bir alan ya da bakanlık olup olmayacağı sorulan KılıçdaroÄŸlu, bunu 6 liderin henüz konuÅŸmadığını bildirdi ve “Önce ÅŸu seçimi bir alalım.” ifadesini kullandı.
Emekliye 15 bin lira bayram ikramiyesi, en düşük memur maaşını yükseltme gibi vaatleri nasıl hayata geçirecekleri sorusuna KılıçdaroÄŸlu, “AK Parti’nin penceresinden bakarsanız bunların hiçbirisi gerçekleÅŸemez. Çünkü o tamamını alıp benim tabirimle beÅŸli çetelere veriyor. Ben 27,5 yıl bu devlette çalıştım. Ve çok zor sınavları baÅŸararak devlet memurluÄŸunu, yani hesap uzmanlığını kazandım. Siz kaynağı doÄŸru ve yerinde kullanırsanız bir sorun yok.” yanıtını verdi.
Ülkede halkın fakirleştiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Bu ülkede halk soÄŸana muhtaç olur muydu? Ülkeyi bu hale getirdiler. Afralarından, tafralarından geçilmiyor. OturmuÅŸlar ekonomi tartışılmasın, mutfak tartışılmasın diye falan terör örgütü, filan terör örgütü, yok masanın altı… Sen bırak bunları kardeÅŸim. Terörist varsa sen gidip teröristi yakalamıyorsan, suç iÅŸliyorsun. Niye teröristi yakalamıyorsun? Elinden tutan mı var? Varsa birisi terör örgütüne mensupsa yakalarsın götürürsün, çıkarırsın savcıya, çıkarırsın mahkemeye. Faili meçhul düşmanlar, ne olduÄŸu belli olmayan düşmanlar… Ondan sonra bunun üzerinden siyaset götürüyorlar. Akıllarını yitirdiler. Kaybedeceklerini biliyorlar ama kaybedecekler. Milletin tahammülü kalmadı.”
KılıçdaroÄŸlu’ndan KHK açıklaması
Kılıçdaroğlu, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilenlerin geri döneceği yönündeki vaadinde kriterin ne olacağının sorulması üzerine, şunları kaydetti:
“Åžimdi bakınız, diyelim ki af çıkarma. Kim affı kabul edecek? Ben mi? Hayır. Nereye gidecek? Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne. Türkiye Büyük Millet Meclisi af varsa kabul edecek. Benim Türkiye Büyük Millet Meclisi adına konuÅŸma hakkım var mı? Ben Meclis baÅŸkanı deÄŸilim. Ama benim söylediÄŸim ÅŸu; adalet istiyorsanız yargıya güveneceksiniz. Åžimdi kiÅŸiyi kamudan atmışsınız, FETÖ’cü veya baÅŸka bir nedenle, herhangi bir nedenle atmışsınız. Gitti savcıya, savcı dosyaya baktı dedi ki ‘Burada bir ÅŸey yok, takipsizlik’ kararı verdi. Ne olması lazım? Görevine iade edilmesi lazım. Yasalar böyle. ‘Hayır ben seni göreve iade etmeyeceÄŸim’ diyor. İkinci olay, yine atıyorsunuz savcıya gidiyor, savcı olayı ciddi buluyor ve soruÅŸturma açıyor. Gidiyor mahkemede beraat ediyor. Ne yaparsınız? Göreve iade edersiniz. Bunlar göreve iade etmiyorlar. Ben onların tamamını görevlerine iade edeceÄŸim. Ben mahkeme kararını uygulamıyorsam ben bu mahkemeleri tanımıyorum demektir. İşine geleni uygulayacaksın, iÅŸine gelmeyeni uygulamayacaksın, hukuk devletinde çifte standart olmaz.”
Kazanması halinde sevinç gösterileri konusundaki uyarısı hatırlatılan KılıçdaroÄŸlu, “Bazı unsurların seçim gecesi sokaÄŸa çıkıp taÅŸkınlık yapacakları yönünde duyumlar geliyor bize. Sadece bana deÄŸil, diÄŸer liderlere de böyle duyumlar geliyor. Herkesin sakin olmasını istiyorum.” dedi.
Kemal KılıçdaroÄŸlu, sandık güvenliÄŸini yüzde 100 saÄŸladıklarını belirterek, 1,5 yıldır bunun için çalıştıklarını aktardı. Hangi sandıkta kimlerin görevli olacağının belirlendiÄŸini bildiren KılıçdaroÄŸlu, “Ayrıca her okulda, büyük metropollerin tümünde her okulda bir gönüllü avukat olacak. Bir sorun çıktığında hemen avukat müdahale edebilecek. Bütün bu konuda bütün vatandaÅŸlarımın emin olmasını ve güven içinde sandığa gidip oy kullanmalarını istiyorum.” diye konuÅŸtu
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024

















