Kayyımın ‘Sahil Yolu’ projesi: Sazlık alan yok ediliyor

Van Büyükşehir Belediyesi, “Sahil Yolu” projesiyle kuş türlerinin yaşamını tehlikeye atarken, uzman uyarılarına rağmen projeyi genişleterek, sazlık alanları yapılaşmaya açtı.

Kayyım yönetimindeki Wan Büyükşehir Belediyesi, Wan Gölü kıyısında bulunan ve yüzlerce kuş türünün yaşadığı alanda 10 kilometrelik “Sahil Yolu” projesini genişletmeye devam ediyor. Sazlık alanın yok olmasına neden olan proje, canlılara yaşam alanı bırakmıyor.

Canlı yaşamı hiçe saydılar

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından “tehlike altında olan kuş türü” olarak belirtilen Dikkuyruk kuşunun en yoğun yaşadığı yerlerin başında gelen sazlıklar, aynı zamanda nesli tehlike altında olan ve korunması gereken Bozkır delicesi, Çamur çulluğu, Kervan çulluğu ve Gök kuzgun kuşlarının da barınma yerleri.

Uyarılar dikkate alınmadı

Sahil yolunun geçtiği sazlıklarla ilgili uzmanlar tarafından 2019 yılında hazırlanan “Çevresel faktörlerin Van sazlığı sulak alanı üzerindeki etkileri” ile 2017 yılında yapılan “Van Sazlığının Biyoçeşitliliği” raporlarında bu alanlarda ekosistemin yok edileceğine dair birçok veri sunulsa da, bu veriler dikkate alınmadı.

Yeni Proje: 1100 dönümlük park

Kayyım, bilime ve araştırmalara kulak asmayarak yaptığı projeye yenilerini ekliyor. Yolun devamı olarak gölün kıyısına bu kez park yapılıyor. Yıl sonunda açılması beklenen parkın gölün doğasına vereceği zarar ise tepkilere neden oldu. Kayyım yaptığı açıklamada, “devasa park içinde bulunan sazlık ve doğal yaşam alanlarına dokunulmayacak” ifadeleri kullanılsa da bölgedeki araç ve insan trafiğinin artması nedeniyle, sazlık alan ve buradaki canlılar zarar görecek.

Yapılaşmaya açıldı

Proje kapsamında sahildeki alanlara kazıklar çakılmaya başlandı. Ayrıca parkın yapılacağı alana beton döküldü. Kayyım her ne kadar “doğası bozulmayacak” diyerek kendisini savunsa da, çakılan kazıklar, dökülen beton bölgenin faunasına ciddi zararlar veriyor. Proje kapsamında bölgeye otopark, seyir terasları, oturma alanları da yapılacak ve bölge yapılaşmaya açılacak. (MA)