Orban: Ukrayna mali açıdan “var olmayan bir ülke”

Macaristan BaÅŸbakanı Viktor Orban, Avrupa BirliÄŸi’nin Ukrayna’ya sonsuza kadar fon saÄŸlamayacağı uyarısında bulundu.

Orban, bugün bir radyo kanalına verdiÄŸi mülakatta, “Ukrayna malî açıdan var olmayan bir ülke konumunda” dedi.

Macaristan lideri, “Ekonomik göstergelerdeki düşüş çok büyük ve savaÅŸ nedeniyle bu tamamen anlaşılabilir bir durum. Açıkçası, Ukrayna kendi kendini finanse edemiyor” diye ekledi.

BaÅŸbakan Orban, AB’nin halihazırda Ukrayna’da maaÅŸları, emekli maaÅŸlarını ve saÄŸlık hizmetlerini ödediÄŸini ve “Avrupa ekonomisinden alınan büyük tutarları” tahsis ettiÄŸini belirtti. BaÅŸbakan bu desteÄŸin “sonsuza kadar devam edemeyeceÄŸini” de sözlerine ekledi.

Macaristan BaÅŸbakanına göre, asıl soru Batı’nın Ukrayna’yı ayakta tutmaya devam etmek isteyip istemediÄŸidir ve “Amerika ve Avrupa bu soruya ‘hayır’ yanıtını verdiÄŸi anda savaÅŸ sona erecektir” dedi.

Orban, BudapeÅŸte’nin ortak AB mekanizmaları aracılığıyla Kiev hükümetini finanse ettiÄŸini, ancak buna raÄŸmen Ukrayna’nın Transkarpatya bölgesindeki Macar azınlık için durumun kötüleÅŸmeye devam ettiÄŸini söyledi.

Orban, daha önce de Ukrayna’nın ülkenin batı bölgesindeki etnik Macarlara kötü muamele ettiÄŸinden ÅŸikâyet etmiÅŸti. BaÅŸbakan, ÅŸubat ayında yaptığı konuÅŸmada, Transkarpatya yerleÅŸim yerlerinde Macar sembollerinin indirildiÄŸini, Macarca eÄŸitim veren okulların müdürlerinin görevden alındığını ve “birçok etnik Macarın cephede öldüğünü” söylemiÅŸti.

AB, üye devletler ve finans kuruluşları, bir yıldan uzun bir süre önce Rusya ile Ukrayna arasında çatışmaların başlamasından bu yana Ukrayna’ya 12 milyar avro tutarında silah ve 30 milyar avro da makro-finansal yardım olmak üzere 50 milyar avrodan fazla askerî ve malî destek sağladı.

Macaristan Kiev’e insani yardım saÄŸlamış, ancak pek çok AB üyesinin aksine Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy’nin hükümetine silah göndermeyi reddetmiÅŸti.

BudapeÅŸte, sürekli olarak çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması çaÄŸrısında bulunmuÅŸ ve Brüksel’in Moskova’ya uyguladığı yaptırımları eleÅŸtirerek, yaptırımların amacına ulaÅŸamadığını ve Rusya’dan çok AB’ye zarar verdiÄŸini savunmuÅŸtu.