Jeremy Corbyn; Ä°ngiltere’deki terör, dışarıda katıldığımız savaÅŸların bir sonucu

Ä°ngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Ä°ngiltere’nin dünya genelinde dâhil olduÄŸu savaÅŸlarla ülkedeki saldırılar arasında baÄŸlantı kurarak iktidara gelmeleri halinde, “terör tehdidini artıran deÄŸil, azaltan bir dış politika izleyeceklerini” söyledi.

Corbyn’nin Manchester’da çoÄŸu çocuk, 22 kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan dört gün sonra yaptığı bu açıklama tartışma yarattı.

Ä°ktidardaki Muhafazakâr Parti, geçmiÅŸte Irak, Afganistan, Libya ve Suriye’deki operasyonlara karşı çıkan Corbyn’in açıklamalarının zamanlamasını “dehÅŸet verici ve ahmakça” diye niteledi.

8 Haziran’daki genel seçimlerde yarışan siyasi partiler Manchester saldırısının ardından ara verdikleri seçim kampanyalarına yeniden baÅŸladı.

Londra’da seçim konuÅŸması yapan Corbyn ÅŸunları söyledi:

“Ä°stihbarat ve güvenlik birimlerimizde çalışanlar dâhil birçok uzman, dışarıda dâhil olduÄŸumuz, destek verdiÄŸimiz ya da yürüttüğümüz savaÅŸlarla ülkemizdeki terör arasında baÄŸlantı olduÄŸuna iÅŸaret ediyor.”

‘Terörle savaÅŸ iÅŸe yaramıyor’

“Bu deÄŸerlendirme, hiçbir ÅŸekilde çocuklarımıza saldıranların suçunu hafifletecek bir bahane olamaz. Ancak terörün nedenlerini anlamak, terörü körükleyecek deÄŸil, terörle mücadele edecek bir anlayış oluÅŸturmanın temel unsurudur” dedi.

Corbyn, ilk kez eski ABD baÅŸkanlarından George Bush’un 11 Eylül saldırılarından sonra kullandığı “Terörle savaÅŸ” kavramına da gönderme yaparak “Terörle savaÅŸ iÅŸe yaramıyor” dedi.