İklim değişikliği dünya nüfusunun yüzde 85’ini etkilemeye başladı bile

İklim değişikliği dünya nüfusunun yüzde 85’inn hayatını etkilemeye başlamış bile olabilir.

1951 ve 2018 yılları arasında yayınlanan bilimsel makaleleri ‘yapay zeka’ yöntemiyle inceleyen araştırmacılar 100 bin civarında makalenin iklim değişiminin dünya ve insanlar üzerindeki etkilerini bir anlamda belgelediği sonucuna ulaştı.

AFP haber ajansına konuşan Max Callaghan iklim değişikliğinin tüm kıtaları ve sistemleri etkilediğine dair sağlam kanıtlar olduğunu vurguladı. Callaghan ayrıca bu etkilerin insanlar tarafından nasıl hissedildiğine dair de ciddi bir kanıt birikimi olduğunu belirtti.

Bir bilgisayara iklimle ilgili bilimsel makaleleri ayırt etmeyi öğreten araştırmacılar bu sayede göç alışkanlıkları değişen kelebeklerden, sıcaklık kaynaklı insan ölümlerine ve orman örtüsü değişimine kadar çok sayıda makalenin olduğu bir liste çıkardı.

Mercator Araştırma Enstitüsü ve İklim Analizi Merkezi araştırmacıları bu çalışmaların incelenen olayların tek tek iklim değişikliği ile bağlantısını ortaya koymadığını belirtti. Kendileri ise bu makalelerden elde edilen bulguları dünya haritası üzerindeki yerlerine dağıtarak o noktalardaki iklimsel etkilerin uzun süreli sıcaklık trendleri ile uyuşup uyuşmadığını kontrol ettti.

Her bir bölge için “doğal değişimleri haricinde sıcaklıyor mu, soğuyor mu? Daha kuru ya da daha nemli bir hava mı hakim?” gibi sorulara cevap aradıklarını belirten Callaghan sonra bu ısınmaların iklim modelleriyle ile uyumlu olup olmadığını kontrol edildiğini ifade etti.

Çalışmanın sonucunda dünyanın yüzde 80’inde, bir başka ifade ile dünya nüfusunun yüzde 85’inin yaşadığı bölgelerde, etki değerlemesi yapılan makalelerin bulunduğu ve bunların küresel ısınma kaynaklı değişim analizlerine uyum gösterdiği tespit edildi.

Öte yandan Callaghan gelişmiş ülkelerde daha fazla bilimsel makale yayınlandığı için bu bölgelerdeki iklim değişimi etkilerinin daha az gelişmiş bölgelerden daha yüksek çıktığını belirtti. Bu nedenle belki de Afrika gibi yerlerdeki değişimlerin nedeninin küresel ısınma olmasına rağmen yeterli bilimsel makale olmadığı için çalışmalarında bunun belgelendirilemediğini vurguladı.

Callaghan iklimsel değişimlerin etkileri üzerine yazılan makale sayısının katlanarak arttığını bu nedenle toplu bir incelemenin artık insan eliyle yapılmasının neredeyse imkansız hale geldiğini ve makine öğrenmesinin bir zorunluluk olduğuna dikkat çekti.