Türk Hemşireler Derneği Başkanı Özbaş Türkiye’deki Hemşire Açığına Dikkat Çekti

Türk Hemşireler Derneği Başkanı Doç. Dr. Azize Atlı Özbaş, Türkiye’deki hemşire açığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet’e verdiği demeçte, Türkiye’nin hemşire sayısının OECD ülkelerinin çok gerisinde olduğunu vurgulayan Özbaş, hemşirelerin yaşadığı zorluklara da değindi. “Tedarikçi ülke dediğimiz ülkeler var ve biz tedarikçi ülke olmak istemiyoruz. Hemşirelerin yurt dışına gitmelerinin en temel nedeni, burada kendilerini değerli hissetmemeleri” dedi.

Özbaş, hemşirelerin iş yerlerinde maruz kaldıkları şiddetin yalnızca hasta yakınlarından değil, aynı zamanda yöneticiler ve diğer meslek mensuplarından da geldiğini belirtti. “Hemşireler, ara vermeden 24 saatlik mesailerde çalıştırılıyor ve bu koşullarda öğrendikleri mesleği icra edemiyorlar. Ayrıca, başka meslek gruplarına ait işlerle de meşgul ediliyorlar. Örneğin, eczaneye ilaç almaya gitmek gibi görevler üstleniyorlar,” ifadelerini kullandı.

Bu sorunların çözülmemesi halinde hemşirelerin motivasyonunun düşeceğini ve mesleki verimliliğin daha da azalacağını söyleyen Özbaş, hemşirelik mesleğinin daha fazla desteklenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.