Haberlere getirilen eriÅŸim engellerinin araÅŸtırılması önerisine AKP ve MHP’den ret

CHP, TBMM Genel Kurulu’nda bazı haberlere getirilen eriÅŸim engellerinin araÅŸtırılması için verdiÄŸi Meclis araÅŸtırma önergesinin gündemin ön sıralarına alınması talebini AKP ve MHP’nin oylarıyla reddetti. CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay, “Bu ülkede basın özgürlüğü yoktur. Bu ülkede basın susturulmaktadır” dedi.

CHP’nin Meclis araÅŸtırma önergesi, son dönemde bazı haber sitelerine getirilen eriÅŸim engellerini gündeme taşıyordu. Önergede, “Türkiye’de internet üzerinden yayın yapan haber sitelerine yönelik eriÅŸim engelleme kararlarının arttığı, bu kararların hukuki dayanağı olmadığı, keyfi bir ÅŸekilde uygulandığı, basın özgürlüğünü ve vatandaÅŸların haber alma hakkını ihlal ettiÄŸi” ifade ediliyordu.

CHP, önergenin gündemin ön sıralarına alınması için TBMM Genel Kurulu’nda bir konuÅŸma yaptı. CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay, “Bu ülkede basın özgürlüğü yoktur. Bu ülkede basın susturulmaktadır. Bu ülkede gazeteciler tutuklanmaktadır. Bu ülkede gazeteciler iÅŸsiz bırakılmaktadır. Bu ülkede gazeteciler tehdit edilmektedir. Bu ülkede gazeteciler baskı altındadır” dedi.

Altay, eriÅŸim engellerinin hukuka aykırı olduÄŸunu belirterek, “Bu kararları kim veriyor? Hangi mahkeme veriyor? Hangi gerekçeyle veriyor? Hangi kanuna dayanarak veriyor? Bunların hiçbiri belli deÄŸil. Bu kararlar keyfi bir ÅŸekilde veriliyor. Bu kararlar sansürdür. Bu kararlar demokrasiye aykırıdır” diye konuÅŸtu.

Altay, AKP ve MHP’ye seslenerek, “Bu konuyu araÅŸtırmak istemiyor musunuz? Bu konuyu görmezden mi geliyorsunuz? Bu konuyu önemsiz mi buluyorsunuz? Bu konuyu tartışmaktan korkuyor musunuz? EÄŸer öyleyse siz demokrat deÄŸilsiniz. Siz basın özgürlüğünün düşmanısınız. Siz vatandaÅŸların haber alma hakkını gasp ediyorsunuz” dedi.

AKP ve MHP ise CHP’nin önergesine karşı çıktı. AKP Grup BaÅŸkanvekili Mehmet MuÅŸ, “Bu önerge siyasi bir ÅŸovdur. Bu önerge gerçekleri yansıtmamaktadır. Bu önerge basın özgürlüğünü deÄŸil, terör propagandasını savunmaktadır” dedi.

MuÅŸ, eriÅŸim engellerinin mahkeme kararıyla uygulandığını savunarak, “Bu kararlar hukuka uygundur. Bu kararlar milli güvenliÄŸi korumaktadır. Bu kararlar terörle mücadeleyi desteklemektedir. Bu kararlar vatandaÅŸların can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlamaktadır” diye konuÅŸtu.

MHP Grup BaÅŸkanvekili Erkan Akçay da CHP’nin önergesine katılmadığını belirterek, “Bu önerge basın özgürlüğünün deÄŸil, basın ahlakının araÅŸtırılmasını gerektirmektedir. Bu önerge Türkiye’nin deÄŸil, FETÖ’nün ve PKK’nın gündemini yansıtmaktadır” dedi.

Akçay, eriÅŸim engellerinin haklı gerekçelerle alındığını iddia ederek, “Bu kararlar devletin bekasını korumaktadır. Bu kararlar milletin iradesini savunmaktadır. Bu kararlar ülkenin çıkarlarını gözetmektedir. Bu kararlar demokrasinin teminatıdır” dedi.

CHP’nin önergesi, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. CHP, karara tepki göstererek, “Bu karar utanç vericidir. Bu karar basın özgürlüğüne darbedir. Bu karar vatandaÅŸların haber alma hakkına ipotektir. Bu karar demokrasiye ihanettir” dedi.

NHY/ Bir Gün