AB limanları uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için birleşti

AB, uyuÅŸturucu kaçakçılığıyla mücadelede yöntemleri uyumlaÅŸtırmak ve suç gruplarının limanlara sızmasıyla mücadele etmek üzere bir “Avrupa Limanları Ä°ttifakı” baÅŸlattı.

Avrupa’ya kokain giriÅŸinin ana kapısı olan Belçika’nın Antwerp limanında açılışı yapılan giriÅŸime AB içiÅŸleri bakanları, bloÄŸun 16 limanından ve deniz taşımacılığı örgütlerinden temsilciler katılıyor.

AB’nin içiÅŸlerinden sorumlu komisyon üyesi Ylva Johansson, basına yaptığı açıklamada “sadece bir limanda çaba gösteremeyeceÄŸimiz aÅŸikar çünkü suçlular hemen baÅŸka bir limana geçiyor” dedi.

Avrupa’nın büyük limanları ÅŸu anda kazançlı yasadışı ticareti sürdürmek için her ÅŸeyi yapmaya hazır yerel mafyaların ÅŸiddet eylemleriyle boÄŸuÅŸuyor.

Bu gruplar arasında Hollanda’da Fas kökenli suç çeteleri, Belçika’da ise Arnavut ve Ä°talyan mafya halkalarıyla baÄŸlantılı olanlar bulunuyor.

Taktikleri arasında liman işçilerine, liman görevlilerine, kamyon şoförlerine, gümrük ve polis memurlarına rüşvet vermek ya da baskı uygulayarak adamlarının uyuşturucu sevkiyatlarını ele geçirmelerine izin vermek de var.

Latin Amerika’dan gelen kokain Avrupa pazarına akın ediyor.

Antwerp’te yıllık ele geçirilen uyuÅŸturucu miktarı da artıyor, bu geçen yıl 116 tona ulaÅŸtı. Rakip gruplar kazançlı yasadışı ticaretin kontrolü için yarışırken ÅŸehir sık sık çete ÅŸiddetiyle sarsılıyor.

Johansson, “Kokain yakalamaları hızla artıyor ve yeni rekorlar kırıyor. Ama aynı zamanda sokaktaki fiyatın da düştüğünü görüyoruz. Bu da çok fazla kokain olduÄŸu anlamına geliyor” dedi.

Ä°sveçli komiser, Antwerp’teki narko-çete faaliyetlerindeki artışın Hollanda’nın Rotterdam limanındaki güvenlik baskısını takip ettiÄŸini belirtti.

Antwerp kaçakçılığa karşı kendi çabalarını arttırırken, Ylva Johansson, “öyle görünüyor ki artık (suç grupları) daha küçük limanlara da geliyorlar, örneÄŸin Ä°sveç’teki Helsingborg’a daha fazla uyuÅŸturucu geldiÄŸine dair göstergeler var. Yani adapte olmakta çok hızlı görünüyorlar” dedi.

Kolombiya limanlarında güvenliÄŸin artırılması çetelerin, Kolombiya ve Peru’da üretilen kokainin Avrupa’ya ana ihracat merkezi haline gelen Ekvator’daki Guayaquil’e yönelmesine yol açtı.

Limanlar için ‘büyük risk’

Avrupa BirliÄŸi’nde gümrük servisleri tarafından ele geçirilen uyuÅŸturucunun yaklaşık yüzde 70’i bloÄŸun limanlarında yapılıyor.

Johansson, bunun sadece polis ve gümrük hizmetleri arasında değil aynı zamanda limanlardaki özel operatörlerle de daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyledi.

YolsuzluÄŸun limanlarda yayılma riskinin, merkezlerdeki yasal faaliyetleri tehdit ettiÄŸini ve buradaki özel ÅŸirketler için “büyük bir risk” yarattığını belirtti ve ekledi: “Kimse bunun olmasını istemez. Dolayısıyla korunması gereken çıkar da budur.”

Limanlar ittifakı, uyuşturucu akışının haritasını çıkarırken ve suç çetelerini ortadan kaldırırken bilgi paylaşımını ve işe yarayan modelleri artırmayı amaçlıyor.

Çetelerin uyarlanabilirliÄŸi, odak noktasının sadece Latin Amerika’dan gelen konteynerler olamayacağı anlamına geliyor.

Johansson, kaçakçıların uyuÅŸturucu sevkiyatlarını Batı ve Kuzey Afrika’ya da gönderdiklerini ve buradan küçük teknelere yüklenen uyuÅŸturucuların çoÄŸunlukla Ä°spanyol limanlarına gittiÄŸini söyledi.

Kokain ticaretini engelleme mücadelesinin yanı sıra sentetik uyuşturucularla ilgili endişeler de artıyor.

Yeni suç şebekeleri

Antwerp’teki lansmana katılan Fransa İçiÅŸleri Bakanı Gerard Darmanin, ecstasy, amfetaminler, MDMA gibi bu uyuÅŸturucuların “yeni Avrupa suç ÅŸebekelerine yol açtığını” söyledi.

Fentanilin Avrupa’da büyük bir sorun haline gelmemesi için ortak bir strateji oluÅŸturulması çaÄŸrısında bulundu.

Genellikle Çin’den yasal olarak ithal edilen kimyasal maddelerden üretilen bu sentetik opioid, her yıl on binlerce aşırı doz vakasının kaydedildiÄŸi ABD’de bir bela haline gelmiÅŸ durumda.

Johansson, ÅŸu anda Avrupa’da fentanil kullanımının “hala çok düşük bir seviyede” olduÄŸunu söyledi. Ancak Johansson, diÄŸer birçok sentetik uyuÅŸturucunun AB içinde üretildiÄŸini ve üretimin büyük bir kısmının kaçakçılar tarafından dünyanın diÄŸer bölgelerine ihraç edildiÄŸini belirtti.

Johansson, “AB’de her yıl 400 laboratuvarı ortadan kaldırıyoruz. Dolayısıyla bu beni gerçekten çok endiÅŸelendiren bir ÅŸey” dedi.