Fransa’nın da gündemi kadına yönelik ÅŸiddet…

Türkiye gibi kadın cinayetlerinin tartışıldığı bir başka ülke Fransa. Eşleri veya erkek arkadaşları tarafından öldürülen kadınlar yeniden ülke gündeminde. Fransız hükümetinin verdiği rakamlara göre 2019 yılında 101 kadın aile içi şiddet sonucu hayatını kaybetti. Son olarak Türk asıllı Gülçin Kaplan, savcılığa defalarca şikayetçi olmasına rağmen bir önlem alınmamış ve Türk eşi tarafından öldürülmüştü.

Yapılan bir araÅŸtırmaya göre ise, 18 yaÅŸ ve üzeri Fransız kadınların yüzde 12’si hayatlarında en az bir kez tecavüze uÄŸradı.

7 maddedeki Fransa’daki kadın cinayetleri, cinsel ve aile içi ÅŸiddet

1- Fransa’da her yıl 220 bin kadın aile içi şiddete maruz kalıyor

Fransa’da Kadın Erkek EÅŸitliÄŸi Bakanlığı’nın rakamlarına göre, her yıl yaklaşık 220 bin kadın eski veya halihazırda iliÅŸkide oldukları eÅŸleri tarafından fiziksel ve/veya cinsel ÅŸiddete maruz kalıyor.

Söz konusu kadınlardan 4’ünden 3’ü, “tekrar eden ÅŸiddet eylemlerine”; her 10’undan 8’i ise psikolojik veya sözlü tacize maruz kalıyor.

2- Fransız kadınların yüzde 12’si tecavüz mağduru

Jean Jaures Derneği ve Ifop Enstitüsü’nün 18 yaş ve üzerindeki 2 bin 167 kadın ile yaptığı ankette, bu kadınların yüzde 12’sinin hayatlarında en az bir kez tecavüze uğradığı ortaya çıktı.

Söz konusu kadınlardan yüzde 43’ü ise en az bir kez cinsel tacize maruz kaldı.

3- 149 kadın geçen yıl eşi veya sevgilisi tarafından öldürüldü

Kurbanlara Yardım Delegasyonu’nun (DAV) temmuz ayında yayınladığı rapora göre, 2018 yılında ilişkisi olan 149 kişi, aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren söz konusu kişilerin 121’i kadın, 28’i ise erkek.

4- 2018’de 21 çocuk aile içi şiddet sonucu yaşamını yitirdi

DAV’ın raporuna göre aile içi şiddet sonucu hayatını kaybeden 149 kişinin yanı sıra 21 çocuk da dolaylı olarak öldürüldü.

5- Şiddet sonucunda hayatını kaybeden kadınların yüzde 47,7’si evli

Fransa’da geçtiğimiz yıl işlenen kadın cinayetlerinin yüzde 47’si evli; yüzde 22,1’i ise evililik dışındaki birlikteliklerde bulunan kadınlara yönelik gerçekleşti.

6- Kadın cinayetlerinin yüzde 31,8’i silahla işlendi

2018 yılında işlenen kadın cinayetlerinin yüzde 31,8’i silahla; yüzde 31,30’u ise bıçak ve benzeri kesici aletlerle işlendi.

Fransa’nın Kadın Erkek EÅŸitliÄŸi Bakanı Marlene Schiappa söz konusu rakamların ‘vahim’ olduÄŸunu dile getirerek, kadın cinayetlerini ve aile içi ÅŸiddeti durdurmak adına, sosyal medyada #GrenelleViolencesConjugales etiketiyle sesini duyurmak isteyen kadınların kendilerine ulaÅŸması için çaÄŸrıda bulundu.

7- 2018’deki kadın cinayetleri kurbanlarının yüzde 23’ü 40 ila 49 yaşında

DAV raporuna göre, geçen yıl kadın cinayetleri sonucu öldürülen kurbanların yüzde 23’ü, 40 ila 49 yaşında. Söz konusu cinayetlerin yüzde 83,2’si ise çiftlerin yaşadığı evlerde işlendi.