Fransa Seçimleri (2022) Solda Sekizinci Kapı

2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 8. Aday Christiane Taubira  17 Aralık günü Cumhurbaşkanlığına  “Ben 8. aday değilim” diye adaylığını açıkladı..

17 Aralık açıklaması “Resmi” bir adaylık açıklaması değildi.

Resmi adaylık açıklaması Christiane Taubira’dan dun 15 Ocak da Lyon seherinden geldi.

Böylece Solda 2022 Cumhurbaşkanlığı adaylık yarışı tamamlanmış oldu.

Bugünden itibaren solda hangi adayın 2022 Cumhurbaşkanlığı yarışına filen katlatacağı tartışması içerisinde olacağız.[1]

Sağ Valérie Pécresse’in Les  Républicains (LR ) Cumhurbaşkanı adayı olarak seçilmesi sonrası kendi içinde “Düzeni” sağladı.

Şimdi sağ için “ne kadar sağa kayıp kaymayacağı “sureci işleyecek…

Sol 2022 seçimlerine dağılmış, parçalanmış ve halkla bağlarını zayıflatmış şekilde giriyor…

8 Aday ile yarışa katılan Sol’da ne yazık ki (su an için) %10’u gecen bir aday yok…

SON ANKETLER

Sol adaylar ve anketlerdeki oy oranları ile bakarsak[2]

La France Insoumise (LFİ) Jean -Luc Mélenchon :8.5 %

Europe Ecologıe Les Vert ( EELV) Yanick Jadot :6.0%

Prımaire  Populaire Christiane Taubire: 4.5%

Parti Socialiste-PS Anne Hidalgo : 3.5 %

Partı Communiste Francaıs  (PCF )Fabien Roussel 2.0%

Lutte Ouvrıére Nathalie Arthaud:0.5 %

Nouvau Partı Antıcapıtalıst NPA Philippe Poutou :0.5 %

Arnaud Montebourg 0.5 %[3]

Soldaki bu değişiklik  ve düşüş (sorun aday çokluğu ise-sağ da da aynı aday çokluğundan bahsede biliriz!) aday çokluğundan gelmiyor.

Sorunun temelinde sol ,Sol “Sistemi Kurtartma “ temelinde seçimlere katılıyor ve rakipleri ile bu temelde yarışıyor.

Oysa en azından son 20 yıldır açıkça biliniliyor ki; “Sistemi Kurtarma“ konusunda solun, sağdan daha iyi bir önerisi  yok!

Şöyle ki Komünist Patiden- İnsoumiselere, Çevreci Yeşillerden  Troçkistlere kadar Sorun-Çözüm ilişkisinde SİSTEM varsayılır. Sorun “Sistem” içinde, onun aksaklıkları düzeltilerek çözülür. Kısacası Sorunun çözümü, onun aksaklıklarının sistem içerisinde çözümü ile halledilir!

Oysa son 20-30 yıl içerisinde sorunun kedisi olan SERMAYE Sınıfı (milyarderler) SORUNA  el koymuş ÇÖZÜM olarak da Ülkelerin yönetimine DİREK -BİZATİHİ  el koyma olarak göstermiştir.

Henüz başlangıcında olduğu için gidip-gelmelerle seyreden bu sistem Sol’a kendi sistemi

İçerisinde HERHANGİ BİR DÜZELTEME-İYİLEŞTİRME  sahası bırakmamıştır. Bu da Sol’u ister-istemez radikal bir seçimle karşı karşıya bırakmıştır.

Ya sermaye sınıfının Milyarderlerin DİREK Karşısında  vaziyet almak, ya da onunla BİRLİKTE yaşamaya çalışmak, uyum sağlamak!

Fransa’da sol 2022 Seçimlerinde bu durumla karşı karşıya . Ve bu şaşkınlığı, dağınıklığı yaşıyor.

Açık örneğini 2012 seçim sürecinde yaşayan sol,2012-2017 Sosyalist Parti iktidarında Bizzat yaşadı.

Fransa da seçmenler arasında bugünlerde %3-5 arası oy potansiyeli ile “Sosyalist Parti adayı  Anne Hidalgo  Sosyalis Parti’yi Hollande vurdu, Hidalgo mezara gömecek” söylemlerini dinliyoruz.

 SOLDA BİRLİK

Solun birlik olma ortak  aday çıkarma  düşüncesi hep vardı ve bunu  2 seçim dönemin dede yaptı.

Bu seçim döneminde de Yeşiller ve Çevreciler gerçekleştirdi.[4]

Yannick Jado  Primaire içerisinde  Cumhurbaşkanı Adayı olarak çıktı.

Solda Tek-Ortak Aday önerisi Y. Jadot 2. Bir Primaire olmaz” tezi ile, J.L.Mélenchon “En şanslı ve güçlü aday benim” tezi ile reddetti. Aslın Mélenchon kapılar ta. 1 Mayıs 2021 günü”2022 -1 Mayısınızı Cumhurbaşkanı olarak kutlayacağım” sözleri ile   kapatmıştı.

Jadot ve Mélenchon’un adaylık açıklamasını Komünist Partisi Genel Sekreteri Fabien Roussel izledi.

Roussel “Komünist Partisi’nin halktan , onun gerçek sorunlarından özellikle de gençlerde uzaklaştığını  Kişiliğini Yitirmekte[5] olduğunu , ‘Fabrika Ayarlarına Dönmek ‘gerektiğini , ne Mélenchon, ne Sosyalist Parti ne de Çevreciler, Halk Muhalefeti öncülüğünü  ancak Komünist Partisi yapar.” tezi ile adaylığını kesinleştirdi.

İlk olarak A.Hidalgo gecikmeli şekilde “Solda Primaire “ önerdi. Hidalgo adaylığını uzun bir süre tartışmalı zeminden kortaramadı.Normalde, Sosyalıst Parti de beklenen Genel Sekreter Olivier Faure’un adaylığı idi..Hidalgo meşruiyetini kazanma sevdası ile de , bence %3-5 barında kaldığını görünce ve  de dürüst olmayan bir şekilde , gecikmeli Primaire önerisi yaptı. Dolayısıyla da ilgi görmedi.

Son hamle Christiane Taubira’dan geldi.17 Aralık’ta “Aday olacağım” açıklamasını, 15 Ocak’ta İhtilal Şehri Lyon[6] da tamamladı.

Artık sol seçmen 8 kapılı bir odada yolunu arıyor.

Sol’un tüm Avrupa’da oldugu gibi Fransa’da da gerilediği, dağıldığı ve mevcut Parlamenter Sistemde alternatif olmamaya başladığı bir gerçek.

Nedenleri masaya yatırılabilir. Zaten 3 ay boyunca, secim surecinde tartışılacak… Şu kadarını söylemekle yetineyim korkunç bir potansiyelin üzerinde oturan cücelere .[7]..durumunda bugün Sol.

3 aylık bir süreç içerisinde sol alternatif olup, 2. Tura kala bilir mi?

Sol özellikle Sosyalist Parti, 2002’de kapıldığı rehavetin bir başka versiyonu içerisinde .

Bilindiği gibi 2002 seçimlerinde, Nisan sonu havalar güzeldi, bahar havası…Nasıl olsa 2 tura çıkarız..; Sosyalist gelenekçi Fransa’da,,, Le Pen de kim!” Kıvırcık saçlı gözlüklü[8] “Jospin’in yanında… Hafta sonu hava güzel… Barbekü, orman, nehir kenarı, deniz dururken oy vermeye gidilir mi? Evet, oy vermeye gitmedi SOL seçmen…

Katılmama oranı %47.08

2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sol aday Lionele Jospin  seçimleri 0.68 oran farkı ile kaybetmis,.2.Tura çıkamamıştı… Jospin de politik hayattan çekilmişti…

Sol seçmen bugün böyle bir aymazlık içinde değil…Ama, genel olarak” şaşkın ördeğe “dönüştürülmüş durumda…

Sermaye Sınıfı öyle bir “medya” baskısı altına aldı ki seçmenleri Hiç bir şey söylemeyen, vadetmeyen kişileri kurtarıcı olarak kabul ettirdi.

En iyi örneği Eric Zemmour.

Özellikle Provens da ; kırsal bolgelerde150-200 yıldır uyutup destek aldıkları kesimleri hala uyutabilmekteler..

Marine Le Pen, E. Zemmour’un en çok destek gördüğü oy potansiyeli buralar.

Bu durumu netleştirmek istercesine Sari Yelekliler hareketini başlatan önemli figürlerde biri ola Jacline Mouraud[9]  Cumhurbaşkanlığı adaylığını E. Zemmour lehine çektiğini açıkladı.

VIRTÜEL DUNYAYA VIRTÜEL SEÇİM( mi?)

Chiristian Taubira adaylığı ile birlikte yeni bir hareketi, yeni bir tartışmayı da birlikte getirdi.

LA PRIMAIRE POPULAIR

Halkın Seçeceği Birinci Aday hareketi.

Kuruluşu daha gerilere dayanıyor. Ancak  2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekolojist-demokratik-sosyal seçmenlerin adayını belirlemek amacı ile kendini tanıtan   bir hareket.

“Sol ve Ekolojist seçmenin  çoğunlukla belerilmeyeceği  adayın 2022 Cumhurbaşkanlığı adayı olmasını” öneren hareket herhangi bir organizasyona -partiye bağlı değil. Harekete katılan (10 € karşılığı)ların bağışları ile yürütülüyor çalışmalarını.

Prensipleri çok karışık değil. Katılanlar Sol-Ekolojist cumhurbaşkanı Adayları 27-30 Ocak arası programları bu platformda TARTISILACAK ve  Platforma katılanlarca oylanacak..

Kabul edilen 1 TEK ADAY için 30 Ocak 10 – 24 Nisana kadar propaganda ve Destek çalışması yürütecek…

Hareket bir halk hareketi olarak gözüküyor.” Sosyal Komun” adını da kendinde etiket olarak alıp 1871 Paris Komun Hareketine de gönderme yapıyor.

Sosyal Komun Halk hareketi bugün için 130 000 üyeli olduğunu 30 Ocak  2022 Adayları oylama gününe kadar en az 300 000 Üye olacaklarını ifade ediyor.

Ancak La Primaire Populair Platformu   adaylık konusunda kesin kararlı olan Ekolojistler Y.Jadot(  Le Vert ), Melenchone(  LFI) ve  Fabien Roussel (PCF)  tarafından reddedildi. Üstelik Chiristiane Taubira’nin  hareketi manipüle ettiği  gerekçesi ile..

Her hâlükârda adayların oylanması 30 0cak’ta…


[1] Adayların Resmi olarak kabul edilebilmesi için  Halk Oyu ile seçilmişlerden(milletvekili, Belediye Başkanı…) 500 imza alması gerekiyor.

[2] IFOP  -Opinon WAY – Araştırma şirketlerinin   14 Ocak Anketleri sonucu…

[3] Bu sonuçlar yukarıdan aşağıya 5 ila 1 puan eklene bilir bir marjın var olduğunu düşünüyorum.

[4] Ekolojistler 2 Tur halinde 5-10 Eylul de 3,  10-24 Eylül 2021 de 2   tv ve kamu oyunda tartışma ile  yaptı. Sandrine Rousseau’yu eleyen  Yannick Jadot Ekolojistlerin Cumhurbaşkanı adayı oldu.

[5] 2017 seçimlerinde Komünist Parti’si  J.L Mélenchon’u desteklemişti. !

[6] Lyon 1871 Paris komün döneminde Paris’ten önce 5 Eylül 1870 de M . Bakunin önderliğinde  Komun ilan etmiş defalarca bastırılmasına rağmen her defasında yeniden ayaklanıp Komun ilan etmişti

[7] İster istemez Nazi’min Akrep gibisin kardeşim şiirindeki «Sönmüş bir yanardağ ağzı gibi korkunç» betimlemesini hatırlıyor insan.

[8]F. Mitterrand’din Jospin’i karikatüre tanımlaması.

[9] 2017 Mart ayında yayınladığı 4 .38  dakikalık video 5 Milyon kişi tarafından izlenmiş ve Sari Yeleklilere büyük  bir destek oluşturmuştu.