“EYT’de yaÅŸ sınırı uygulanmayacak”

ErdoÄŸan, BeÅŸtepe’de Emeklilikte YaÅŸa Takılanlar’la ilgili düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. 2 milyon 250 bin kiÅŸinin emekli olma hakkına ulaÅŸtığını kaydeden ErdoÄŸan, yaÅŸ sınırı uygulanmayacağını söyledi.

EYT’lilere getirilecek düzenleme kapsamında BeÅŸtepe’de yapılan toplantı sonrası kameraların karşısına geçen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ‘’Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin her kesimin beklentilerini çözmüş olarak 2023’e girme kararlılığımızın son örneÄŸi olan EYT ile ilgili düzenleme müjdesiyle huzurunuzdayım’’ diyerek yeni düzenlemeyi açıkladı.

Türkiye’de emekli olabilmek için üç şartı, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerektiğini hatırlatan Erdoğan, yaş sınırını kaldırdıklarını duyurdu.

Erdoğan, ‘’Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz’’ dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ‘’Bu düzenleme ilk çıktığında 5,6 milyon emekli varken bugün 13,9 milyon emekliye hizmet veren Türkiye’ye ulaÅŸtık. Bugün 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuÅŸuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi yaÅŸ sınırı uygulanmayacaktır’’ diye konuÅŸtu.

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmalar yaptıklarını da kaydeden Cumhurbaşkanı, ‘’Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayacaklar için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımız bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır amacımız’’ ifadelerini kullandı.

8 Eylül 1999 tarihine kadar sigortalılık süresini ve prim gününü tamamlayan çalışanlar emekli olabiliyordu. Fakat kanunda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş kriteri eklenmişti.

EYT sebebiyle emeklilik tarihleri ötelenen kişiler, 1999 yılında yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulamasının kaldırılmasını talep ediyor ve yaşlarına bakılmaksızın emekli olmak istiyordu.