EÄŸitimde gerici protokol bitmiyor: BoÅŸ derse bile gericiler girecek!

Eğitimde gerici protokol bitmiyor: Boş derse bile gericiler girecek! Bu başlık size abartılı mı geldi? Maalesef değil. AKP iktidarı, eğitim sistemini adım adım gerici bir yapıya dönüştürmeye devam ediyor. Son olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol ile boş derslere Diyanet personeli girebilecek.

Bu protokolün amacı nedir? Resmi açıklamaya göre, “öğrencilerin ahlaki, manevi ve kültürel geliÅŸimine katkı saÄŸlamak”. Peki, gerçekte ne olacak? Öğrencilerin zaten yeterince yoÄŸun olan müfredatına bir de Diyanet’in dayattığı dini eÄŸitim eklenmiÅŸ olacak. Öğrencilerin kendi inançlarına, düşüncelerine ve tercihlerine saygı duyulmayacak. Öğrencilerin bilimsel, laik ve çaÄŸdaÅŸ bir eÄŸitim alması engellenecek.

Bu protokolün sonuçları neler olabilir? Öncelikle, öğrencilerin boÅŸ derslerde dinlenmesi, oyun oynaması, sosyalleÅŸmesi ve kendini ifade etmesi gibi hakları elinden alınmış olacak. Ä°kincisi, öğrencilerin zihinleri Diyanet’in tek tip ve dogmatik anlayışıyla doldurulacak. Üçüncüsü, öğrencilerin eleÅŸtirel düşünme, sorgulama ve araÅŸtırma gibi becerileri köreltilmiÅŸ olacak. Dördüncüsü, öğrenciler arasında ayrımcılık, baskı ve çatışma artacak.

Bu protokolün hukuki dayanağı var mı? Hayır. Anayasa’nın 24. maddesi, “Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz” diyor. Aynı madde, “Devletin eÄŸitim ve öğretim kurumlarında öğrenim gören herkesin kanunla belirlenen esaslara göre din ve ahlak eÄŸitimi alması zorunludur” diyor. Ancak bu esaslar, “laiklik ilkesine baÄŸlı kalınarak” belirlenmelidir.

Bu protokolün iptali için ne yapılmalı? Bu protokolün iptali için eğitim emekçileri, veliler, öğrenciler ve tüm yurttaşlar olarak mücadele etmeliyiz. Bu protokolün eğitime zarar verdiği, laikliği ihlal ettiği ve anayasaya aykırı olduğu için yargıya başvurmalıyız. Bu protokolün uygulanmasına izin vermeyen okul yöneticilerine destek olmalıyız. Bu protokolün geri çekilmesi için kampanyalar düzenlemeliyiz. Bu protokolün karşısında birlikte durmalıyız.