İktidar, öğrencilerin barınma sorununu görmezden geliyor

Ä°ktidarın öğrencilerin barınma sorununu görmezden gelmesi, eÄŸitimdeki adaletsizliÄŸi ve kaynak israfını gözler önüne seriyor. 2024 CumhurbaÅŸkanlığı Yatırım Planlaması’nda, imam hatip ve mesleki liseler için milyarlarca lira ayrılırken, fen liseleri ve öğrenci yurtları için çok daha az pay verildi. Ãœstelik bu yatırımların birçoÄŸu gerçekleÅŸmedi ya da eksik kaldı. Öte yandan üniversitelerde de eÄŸitim kalitesini artıracak yatırımlardan çok, rektörlerin makam odaları ve lojmanları için harcama yapıldı.

Bu durum, iktidarın eğitime bakışını ve önceliklerini ortaya koyuyor. İktidar, eğitimi bir ideolojik araç olarak kullanmakta ve toplumu belli bir kalıba sokmaya çalışmaktadır. İmam hatip liselerinin sayısı ve bütçesi her geçen yıl artarken, fen liseleri gibi nitelikli eğitim veren okullar ihmal edilmektedir. Mesleki ve teknik liseler ise, gençleri işgücü piyasasına hazırlamak yerine, ucuz işgücü olarak kullanmak için teşvik edilmektedir.

Öğrencilerin barınma sorunu ise, iktidarın en çok göz ardı ettiÄŸi konulardan biridir. Özellikle büyük ÅŸehirlerde kiralık ev bulmak ya da yurtlara yerleÅŸmek neredeyse imkansızdır. Ä°ktidar, 2023’te 32 ilde 6 bin 244 kapasiteli yurt inÅŸaatı için 350 milyon TL ayırmıştı ancak bunun sadece yarısını harcamıştır. Bu yıl ise 81 ilde 6 bin 251 kapasiteli yurt inÅŸaatı için 1 milyar 400 milyon TL ayırmıştır ancak bunun da ne kadarının gerçekleÅŸeceÄŸi belli deÄŸildir.

Ãœniversitelerde ise, iktidarın eÄŸitime deÄŸil, inÅŸaata önem verdiÄŸi görülmektedir. Adıyaman Ãœniversitesi için lojman inÅŸaatına toplam 120 milyon TL ödenek ayrılırken, Hakkari Ãœniversitesi’nin rektörlük binası için de ödenek artırımına gidilmiÅŸtir. Bu arada üniversitelerin akademik kadroları, araÅŸtırma altyapıları, laboratuvarları ve kütüphaneleri yetersiz kalmaktadır.

İktidarın eğitime bakışı, ülkenin geleceğine de ipotek koymaktadır. Eğitimde adalet, kalite ve çeşitlilik sağlanmadan, toplumsal kalkınma ve refah mümkün değildir. Öğrencilerin barınma sorunu çözülmeden, eğitime erişim hakkı garanti altına alınamaz. Üniversitelerde bilimsel özgürlük ve akademik standartlar korunmadan, bilgi üretimi ve yenilikçilik geliştirilemez.

NHY/ Cumhuriyet