Ayda Keşfedilen Mağara: İnsanlık İçin Yeni Bir Yuva mı?

Bilim insanları, Ay yüzeyinde ilk kez bir maÄŸara keÅŸfetti. University of Trento’dan Lorenzo Bruzzone ve Leonardo Carrer’in radar kullanarak bulduÄŸu bu maÄŸara, Mare Tranquillitatis adı verilen ovada yer alıyor. 100 metre derinliÄŸindeki bu maÄŸaranın, Ay’da kalıcı bir üs kurmak için uygun ÅŸartları saÄŸlayabileceÄŸi deÄŸerlendiriliyor.

Uzaya çıkan ilk Ä°ngiliz astronot Helen Sharman, BBC’ye yaptığı açıklamada, yeni keÅŸfedilen bu maÄŸaranın üs kurmak için iyi bir yer olabileceÄŸini belirtti. Sharman’a göre, insanların 20-30 yıl içerisinde Ay’daki bu tür çukurlarda yaÅŸaması mümkün. Ancak maÄŸaranın derinliÄŸi nedeniyle astronotların özel ekipmanlar kullanması gerekecek; sırtta taşınan roketler veya bir tür asansör bu iÅŸ için ideal olabilir.

MaÄŸara, milyonlarca ya da milyarlarca yıl önce Ay yüzeyinde lavın akışı ve kaya içerisinde bir tünel oluÅŸturmasıyla meydana gelmiÅŸ. Bu doÄŸa harikası, sadece insanların yerleÅŸimi için deÄŸil, aynı zamanda Ay’ın tarihini ve jeolojik evrimini anlamak için de büyük önem taşıyor. Prof. Carrer, bu maÄŸaraya en benzer yapının Ä°spanya’daki Lanzarote’deki volkanik maÄŸaralar olduÄŸunu belirtti ve bu bölge üzerinde de incelemeler yapıldığını ekledi.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan Francesco Sauro, bu araÅŸtırmanın Mars yüzeyindeki maÄŸaraları anlamak için de öncü olabileceÄŸini belirtti. Ay’da keÅŸfedilen bu maÄŸara, insanların buraya yerleÅŸmesine yardımcı olabileceÄŸi gibi, Ay’ın tarihini ve hangi evrelerden geçtiÄŸini daha iyi anlamamıza da olanak tanıyabilir. Bilim insanları, radarların, kameraların ve robotların kullanılmasıyla maÄŸaranın haritasını çıkarmayı planlıyor.