Putin-Esad Zirvesinde Erdoğan-Esad Görüşmesinin Ele Alınması

Kremlin’de gerçekleÅŸen Putin-Esad zirvesinde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Suriye lideri BeÅŸar Esad’ın olası görüşmesi de ele alındı. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Moskova’da yapılan görüşmede, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve Suriyeli mevkidaşı Esad’ın, bölgedeki durumla ilgili geniÅŸ kapsamlı istiÅŸarelerde bulunduklarını belirtti.

Gazeteciler, Kremlin’deki temaslar sırasında ErdoÄŸan ile Esad arasında olası bir görüşmenin ele alınıp alınmadığını ve Esad’ın Putin’den Ä°srail’e karşı güvenlik konusunda yardım isteyip istemediÄŸini sordu. Peskov, görüşmede Suriye ve bölgedeki durumla baÄŸlantılı tüm konuların etraflıca tartışıldığını kaydetti. Peskov, “Dolayısıyla sizin sözünü ettiÄŸiniz konuların birçoÄŸu da o veya bu ÅŸekilde tartışıldı. Tüm söyleyebileceÄŸim bu,” dedi.

Peskov, bir soru üzerine, Putin ve Esad’ın Ukrayna’daki durum hakkında istiÅŸarede bulunmadığını, görüşmedeki ana konunun Suriye ve çevresindeki durum olduÄŸunu belirtti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 12 Temmuz’da ABD’nin baÅŸkenti Washington’da yapılan NATO Devlet ve Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi’nin ardından düzenlediÄŸi basın toplantısında Esad’a görüşme çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu. Esad da, Suriye’nin çıkarlarına uygun olması halinde ErdoÄŸan ile masaya oturmaya hazır olduÄŸunu belirtmiÅŸti.