Gezegenimizin halen keşfedilmemiş ve bilmediğimiz yerleri var. Bu bilinmeyenlerin en büyüğü ise Dünya’nın merkezindeki çekirdek ve onun içerisinde yer alıyor.
Dünya, uzay boşluğunda ilerliyor ve gezegenimiz tıpkı bir kitabın sayfaları gibi katmanlardan oluşuyor. Yeni bir çalışma bildiğimiz katman sayısını değiştirebilir.
Araştırmalar, Dünya’nın geçmişinin derinliklerinde çok az bilinen bölümlerin olduğunu gösteriyor. Modern araştırmalar, Dünya’nın iç çekirdeğinin içinde daha da fazla iç çekirdeğe sahip olduğunu söylüyor. Yapılan yeni çalışma ise bunun ilk işaretlerini gözler önüne seriyor.
Dünya’nın iç çekirdeğindeki gizem perdesi aralanıyor
Donanımhaber’in aktardığı gibi Avustralya Ulusal Üniversitesi jeofizikçisi Joanne Stephenson, “Geleneksel olarak bize Dünya’nın dört ana katmanı olduğu öğretildi: kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek.” diyor.
Yerkabuğunun altında ne olduğuna dair bilgimiz, çoğunlukla volkanların açığa çıkardıklarından ve sismik dalgaların fısıldadıklarından oluşuyor. Bu dolaylı gözlemlere dayanarak bilim insanları, 5.000 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarla kavurucu derecede sıcak iç çekirdeğin Dünya’nın toplam hacminin yalnızca yüzde 1’ini oluşturduğunu hesapladılar. Ancak birkaç yıl önce Stephenson ve meslektaşları, Dünya’nın iç çekirdeğinin aslında iki ayrı katmana sahip olabileceğine dair kanıtlar buldular.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024