DSÖ: Dünya feci bir ahlaki iflasın eşiğinde

DSÖ Genel Direktörü, zengin ülkeler toplam 39 milyon doz aşı alırken, yoksul bir ülkeye sadece 25 doz aşı gönderilmesini “Dünya feci bir ahlaki iflasın eÅŸiÄŸinde” sözleriyle eleÅŸtirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs aşısının zengin ve yoksul ülkeler arasında adil bir şekilde paylaşılmamasını eleştirdi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, refah düzeyi yüksek en az 49 ülkenin ÅŸu ana dek toplam 39 milyon doz aşıya sahip olurken, gelir düzeyi en düşük ülkeye ulaÅŸan doz sayısının sadece 25 olduÄŸunu söyledi. Tedros, pazartesi günü DSÖ’nün yürütme konseyi toplatısının açılışında yaptığı konuÅŸmada, yoksul bir ülkeye sadece 25 doz aşı gönderilmesini “Açıkça söylemeliyim: Dünya feci bir ahlaki iflasın eÅŸiÄŸinde” sözleriyle deÄŸerlendirdi.

Bütün hükümetlerin aşılamada kendi saÄŸlık çalışanları ve yaÅŸlı nüfusuna öncelik vermek istemesinin “doÄŸru” olduÄŸunu ifade eden Tedros, “Ancak zengin ülkelerdeki genç ve saÄŸlıklı yetiÅŸkinlerin yoksul ülkelerdeki saÄŸlık çalışanları ve yaÅŸlı nüfustan önce aşılanması doÄŸru deÄŸil” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Aşı üreten ÅŸirketler ile zengin ülkeler arasındaki ikili sözleÅŸmelerin sayısının arttığını belirten Tedros, geçen yıl 44 sözleÅŸmeye imza atılırken, bu yılın ilk günlerinde imzalanan sözleÅŸme sayısının 12 olduÄŸunu ifade etti. Tedros, “Önce ben” tutumunun yoksul ülkelerdeki nüfusun yanı sıra küresel koronavirüs salgınının süresini de artıracağı konusunda uyarıda bulundu.

Aşı tedariğini güvence altına alan zengin ülkelere çağrıda bulunan Tedros, verdikleri vaatleri yerine getirmelerini ve koronavirüs aşısının adil bir şekilde dağıtımını öngören Covax girişiminde yer alan 92 ülke ile aşıları paylaşmalarını istedi.

AP,dpa / JD,ET