Diyanet İşleri Başkanlığı, karma eğitime ilişkin bir fetva yayınladı. Fetvada, “İslam’ın öngördüğü mahremiyet ve tesettür gibi dini hassasiyetlere riayet edilerek erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ortamda eğitim görmesi mümkündür” denildi. Bu fetva, hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı.
Fetva, Diyanet’in internet sitesinde yer alan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun soru-cevap bölümünde verildi. Bir vatandaşın “Diyanet ‘karma eğitim’ hakkında ne düşünmektedir. Diyanet’e göre kadın ve erkeğin bir arada eğitim görmesi haram mıdır?” sorusuna yanıt olarak hazırlandı.
Fetvada, karma eğitimin İslam’a uygun olup olmadığı konusunda kesin bir hüküm vermenin mümkün olmadığı belirtildi. Karma eğitimin, toplumun kültürel, sosyal ve ekonomik şartlarına göre değişebileceği ifade edildi. Ancak fetvada, karma eğitimin ancak mahremiyet ve tesettür kurallarına uyulması halinde caiz olduğu vurgulandı.
Fetvada şu ifadeler kullanıldı:
“Müslüman erkek ve kadınların mahremiyet ve tesettür kurallarına riayet etmesi dini bir gerekliliktir. Buna göre İslam’ın öngördüğü mahremiyet ve tesettür gibi dini hassasiyetlere riayet edilerek erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ortamda eğitim görmesi mümkündür. Ancak bu durumda bile erkek ve kadınların birbirlerine karşı saygılı, ahlaklı ve edepli davranmaları gerekir. Eğer bu şartlar sağlanamazsa karma eğitimden kaçınılmalıdır.”
Fetvaya tepkiler
Diyanet’in karma eğitim fetvası, hem destek hem de eleştiri çekti. Fetvayı olumlu karşılayanlar, Diyanet’in çağdaş ve ılımlı bir tutum sergilediğini belirttiler. Fetvayı olumsuz karşılayanlar ise, Diyanet’in karma eğitime şartlı olarak izin vermesinin yeterli olmadığını, karma eğitimin tamamen yasaklanması gerektiğini savundular.
Fetvayı destekleyenlerden biri olan ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç, “Diyanet’ten beklenmeyecek ölçüde çağdaş bir yanıt verilmiştir. Diyanet’in kadın ve erkeğin birlikte eğitimi mümkün görmesi son derece isabetlidir” dedi.
Fetvayı eleştirenlerden biri olan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Hüseyin Yılmaz ise, “Diyanet’in fetvası bizim için bağlayıcı değildir. Biz Kur’an ve Sünnet’e bakarız. Karma eğitim İslam’a aykırıdır. Karma eğitimin devam ettiği okullarda gençler birbirini taciz edebilir” dedi.
Karma Eğitim Tartışması
Diyanet’in fetvasının yayınlanmasından önce de karma eğitim konusu gündemdeydi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız okulları açılması yönünde talepler olduğunu söylemişti. Tekin, “Kız okulları açılması konusunda bir çalışma yok ama talep var. Talep olduğu yerde de açılabilir” demişti.
Tekin’in bu açıklamasının ardından gerici STK’ler karma eğitimin kaldırılması için imza kampanyası başlattılar. Kampanyada, “Karma eğitim, aile yapısını bozuyor, gençleri ahlaksızlığa sürüklüyor, toplumu yozlaştırıyor” gibi iddialarda bulunuldu.
Karma eğitim karşıtlarının en sert sözleri ise HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’ndan geldi. Yapıcıoğlu, “Karma eğitimin devam ettiği okullarda gençler birbirini taciz edebilir. Bu durumda devlet suç ortağı olur. Karma eğitim kaldırılmalıdır” dedi.
- NHY/ Cumhuriyet
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024