DİSK vergide adalet yasa tasarısını Meclis’e sunacak

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği, kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesi, gelirde ve vergide adalet talebi ile Konak Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda işçi de katıldı. “Geçinmek istiyoruz. Gelirde adalet, vergide adalet” pankartı açılan açıklamada sık sık, “Direne direne kazanacağız” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Açıklamanın ardından DİSK Ege Bölge Temsilciliği tarafından hazırlanan vergide adalet yasa tasarısı Meclis’e sunulmak üzere İzmir Milletvekili Murat Bakan’a teslim edildi. Tasarıda, asgari ücretten vergi alınmaması, gelir vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi, emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözülmesi, gelir dağılımındaki eşitsizliğin giderilmesi gibi talepler yer aldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tasarının Meclis gündemine alınması için çalışacaklarını belirterek, “Bu tasarı işçilerin taleplerini yansıtıyor. Vergide adalet istiyoruz. Asgari ücretten vergi alınmasın. Gelir vergisi dilimleri yeniden düzenlensin. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülsün. Gelir dağılımındaki eşitsizlik giderilsin. Bu taleplerimizi Meclis’e taşıyoruz. Bu tasarıyı destekleyen milletvekillerine teşekkür ediyoruz. Bu tasarının yasalaşması için mücadele edeceğiz” dedi.

Tasarının detaylarına ilişkin bilgi veren Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Tasarımızda asgari ücretten vergi alınmamasını öngörüyoruz. Asgari ücretin altında geliri olanlar da vergiden muaf tutulmalıdır. Gelir vergisi dilimleri yeniden düzenlenmeli ve en yüksek dilim yüzde 35’ten yüzde 50’ye çıkartılmalıdır. Emeklilikte yaşa takılanların sorunu çözülmeli ve emekli maaşlarına zam yapılmalıdır. Gelir dağılımındaki eşitsizlik giderilmeli ve servet vergisi getirilmelidir. Vergi kaçakçılığı ve kayıt dışılıkla mücadele edilmeli ve vergi denetimi artırılmalıdır.”

Çerkezoğlu, tasarının işçilerin haklarını koruyan ve gelirde adalet sağlayan bir yasa olduğunu vurgulayarak, “Bu tasarıyla işçilerin sesini duyurmak istiyoruz. Bu tasarıyla işçilerin hayatını kolaylaştırmak istiyoruz. Bu tasarıyla işçilerin geleceğini güvence altına almak istiyoruz” diye konuştu.

NHY/