Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, 20 Şubat 2025 tarihinde İstanbul Taxim Hill Otel’de düzenlediği basın toplantısında, tüm kadınları 7 Mart’ta greve çıkmaya çağırdı. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da katıldı. Çerkezoğlu, kadınların çalışma hayatında ve toplumsal alanda karşılaştığı hak ihlalleri üzerinde durarak, kadınların 7 Mart’ta iş bırakıp meydanlarda buluşacaklarını vurguladı.
Kadınlar Emeğine ve Haklarına Sahip Çıkıyor
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, kadın grevinin temel taleplerini açıkladı. Bu talepler, eşit işe eşit ücret hakkının sağlanması, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden uygulanması, ILO 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin onaylanması ve kadınların üzerindeki bakım yükünü hafifletecek kamusal sosyal politikaların hayata geçirilmesini içeriyor. Çerkezoğlu, kadınların ücretli emeklerinin yanı sıra ev içindeki görünmeyen emeğinin de yok sayıldığını belirterek, 7 Mart’ta kadınların her alanda iş bırakacağını ve sokakları dolduracağını ifade etti.
DİSK Kadın Komisyonu: “Yaşamı Durduruyoruz!”
Basın toplantısında, DİSK Kadın Komisyonu adına Zuhal Kaynak tarafından okunan açıklamada, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin her geçen yıl daha da derinleştiği vurgulandı. 2024’ten itibaren kadın işsizliğinin arttığı, hayat pahalılığının kadın yoksulluğunu derinleştirdiği ve kadın cinayetlerinin engellenemediği belirtildi. Kadın Komisyonu, çalışma hayatındaki ayrımcılığa, düşük ücretlere ve güvencesiz istihdama karşı mücadelenin güçlendirileceğini ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yaptığımız işi, yıkadığımız bulaşığı, çamaşırı bırakıp ‘fabrikadan, atölyeden, ofisten, plazadan, belediyeden, hastaneden, okuldan, evden’ çıkıyoruz. 7 Mart’ta bu hayatı durduruyoruz!”
Kadınların Talepleri
DİSK Kadın Komisyonu, kadın emeğinin korunması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için şu talepleri dile getirdi:
- İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından vazgeçilmesi ve etkin bir şekilde uygulanması,
- ILO 190 Sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanması,
- Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde “iyi hal” ve “tahrik” indirimi gibi uygulamaların kaldırılması,
- Nafaka hakkının gasp edilmesine yönelik tartışmalara son verilmesi,
- Kadınların üzerindeki bakım yükünün azaltılması için kamusal sosyal politikaların hayata geçirilmesi,
- Ücretsiz ve yaygın kreşler, gündüz bakım evleri ve yaşlı bakım merkezlerinin açılması,
- Kadınlar için güvenceli ve tam zamanlı istihdam olanaklarının artırılması,
- Yetki ve karar mekanizmalarında kadınların eşit temsiliyetinin sağlanması,
- Eşit işe eşit ücret politikasının denetlenmesi ve uygulanması.
Açıklamada, kadınların Türkiye’de erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen daha düşük ücretler aldığı ve güvencesiz çalışma koşullarına maruz kaldığı belirtildi.
Kadınları Eve Hapsetme Politikalarına Karşı Birleşiyoruz
2025 yılının “Aile Yılı” olarak ilan edilmesinin, kadın haklarına yönelik bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, kadınları ucuz iş gücü olarak gören, bakım yükünü kadınların sırtına yıkan ve onları aile içindeki geleneksel rollere hapseden politikalara karşı birleşme çağrısı yapıldı. “Anne desteği değil ebeveyn desteği, gebelik izni değil ebeveynlik izni, doğum teşviki değil kamusal, ücretsiz kreşler istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
7 Mart’ta Kadınlar İş Bırakıyor, Alanları Dolduruyor
DİSK Kadın Komisyonu, 7 Mart’ta tüm kadınları greve çıkmaya ve alanları doldurmaya çağırarak, “Emeğimiz, haklarımız ve hayatlarımız için dayanışmayı büyütüyoruz. Kazanılmış haklarımıza saldıranlara karşı yaşamı durduruyoruz!” mesajını verdi.