Diplomatik boykot kararı

ABD yönetimi, Åžubat ayında yapılacak Pekin Kış Olimpiyatlarına yönelik ”diplomatik boykot” kararı aldığını duyurdu. 

Beyaz Saray, Pekin Olimpiyatları’nın diplomatik boykotunu duyurdu

Beyaz Saray, 2022 Pekin Olimpiyatları’nın diplomatik boykot edildiÄŸini ve ABD’nin Kış Oyunları için Çin’in baÅŸkentine herhangi bir hükümet yetkilisi göndermeyeceÄŸini söyledi.

Diplomatik boykot, sporcuların rekabet etmesine izin verildiği, ancak oyunlar sırasında hiçbir Amerikan hükümet yetkilisinin bulunmayacağı anlamına geliyor.

Beyaz Saray basın sözcüsü Jen Psaki, gazetecilere verdiÄŸi demeçte, “Biden yönetimi, Çin’in Sincan’da devam eden soykırımı ve insanlığa karşı suçları ve diÄŸer insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin 2022 Kış Olimpiyatları ve Paralimpik oyunlarına herhangi bir diplomatik veya resmi temsilci göndermeyecek” dedi.

Psaki, ABD Takımı sporcularının Biden yönetiminden tam destek aldığını, ancak yetkililerin Olimpiyatları ”her zamanki gibi” ele alamayacaklarını da sözlerine ekledi.

Washington yönetimi, Çin’in Sincan’daki Uygur Müslümanlarını gözaltına almasından, Tibet ve Tayvan topraklarındaki politikasından ve Hong Kong’daki demokratik haklara yönelik baskılardan, Çin’in insan haklarını ele alış biçimiyle ilgili uzun süredir endiÅŸelerini dile getiriyordu.

Çin DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, böyle bir hareketin ”açık bir siyasi provokasyon” olacağını belirtmiÅŸ, ancak Çin’in nasıl misilleme yapabileceÄŸi konusunda ayrıntı vermemiÅŸti.

Boykotu destekleyen ABD’deki insan hakları savunucuları ve milletvekilleri, bunun gerekli bir adım olduÄŸunu ifade ediyor.  Çin’in insan hakları konusundaki zayıf sicilini gerekçe göstererek, Çin’in oyunları sivil haklar aktivistlerine, siyasi muhaliflere ve etnik azınlıklara yönelik kötü muamelesini aklamak için kullandığını belirtiyorlar.

ABD’nin son olimpiyat boykotu, Sovyetlerin Afganistan’ı iÅŸgalini protesto etmek için Yaz Oyunları’na katılmayı reddettiÄŸi 1980’de gerçekleÅŸti.