Demokrasi İçin Birlik Platformu’ndan muhalefete çaÄŸrı: Can Atalay için ortak tutum alın

Demokrasi İçin Birlik (DÄ°B) Platformu, TÄ°P Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiÄŸi “ihlal” kararına raÄŸmen hapiste tutulması üzerine Meclis içindeki ve dışındaki bütün muhalefet partilerine halkın tepkilerini ifade edeceÄŸi demokratik protestoların yolunu açma çaÄŸrısında bulundu.

DÄ°B Platformu’nun muhalefet partilerine gönderdiÄŸi çaÄŸrı metninde, “Can Atalay nezdinde Anayasa’nın pervasızca çiÄŸnenmesine izin vermek, ülkeyi seçimsiz yönetmek isteyen iktidara alan açmaktır” denildi.

Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez karar vermesine raÄŸmen hapiste tutulmasının, artık kendini anayasaya ve hukuka baÄŸlı saymayan bir yönetim tarzının yerleÅŸtiÄŸinin göstergesi olduÄŸu belirtilen metinde, “Konuyu Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında bir yetki çatışmasına dönüştürmek ya da yalnızca iktidarın her gün bir yenisine imza attığı anayasa ihlalleri ve hukuksuzluklardan biri saymak yanlış olacaktır” denildi.

EÄŸer Can Atalay nezdinde bütün yurttaÅŸlara yapılan bu hukuksuzluk ve hak ihlaline karşı muhalefet, aralarındaki fark ve çatışmaları bir yana koyarak seçme seçilme hakkını, Anayasayı ve demokrasiyi savunamazsa, yerel seçim sürecinde iktidarın, muhalefeti zayıflatmak için yapacağı yeni hukuksuzluklarının da yolu açılmış olacak” uyarısında bulunuldu.

Yine seçim sürecinin bütün muhalefet tarafından anayasa ve hukuk devleti esasları etrafında kenetlenen bir anlayışla savunulamaması halinde, seçimle kazanılacak yerel yönetimlere iktidar tarafından el konmasının engellenemeyeceğine de ifade edildi.

İktidarın giderek pervasızlaşmasında muhalefetin yeterince etkili olamamasının, yurttaşları seçimlerde oy veren sessiz izleyicilere indirgemesinin rolünün yadsınamayacağı eleştirisinde bulunulan metnin devamında şu ifadeler yer aldı:

“12 askerin acı kaybından sonra AKP ve MHP ile iktidarının ölümlere neden olan politikalarını meÅŸrulaÅŸtırmamak için ortak bildiriyi imzalamayan Cumhuriyet Halk Partisi ve Genel BaÅŸkanı Özgür Özel adeta linçe tabi tutuldu. Ä°ktidar tarafından hedef gösterildi.

Anayasa güvencesi altındaki DEM Parti’nin Ankara’daki merkezinin önünde toplanan kalabalık, ceset torbalarıyla gösteri yaptı. DEM Parti’ye hukuksuz gözaltı ve operasyonlar sürüyor.

Bütün bunlar artık Anayasa Mahkemesine bile tahammül edemez hale gelmiÅŸ iktidarın muhalefeti elindeki bütün imkânlarla etkisizleÅŸtirmeye çalışacağının açık göstergeleri.”

DİB Platformu, çağrı metninde muhalefet partilerine şöyle seslendi:

“DeÄŸerli siyasi parti yöneticileri

Can Atalay’ın milletvekilliÄŸinin savunulması, Anayasa’nın seçme ve seçilme hakkının ve demokrasinin savunulmasıdır. Hukuk devletinden ve demokrasiden yana olan bütün Muhalefet partilerine, Meclis’te ve Meclis dışında demokratik protesto eylemleri organize ederek, yurttaÅŸların bu konuda demokratik tepkilerini ortaya koyacakları yolu açmaları için çaÄŸrı yapıyoruz.

Hatırlatıyoruz: Ä°ktidar tarafından yapılan ve yapılacak bütün hukuksuzluklara karşı muhalefet partilerinin Meclis’te ve Meclis dışında ortak bir tutum alması, temel hukuk kuralları ve anayasanın çiÄŸnenmesine izin vermemesi, yerel seçimlerin ülkemizi iyice karanlığa boÄŸacak bir biçimde sonuçlanmamasının tek güvencesidir.

2024 yılının ülkemize barış, demokrasi, refah getireceÄŸine dair umut ve inancımızla, saygılarımızla.”