Covid + İdiot; Covidot

Kendi adıma bütün insanların ortak isteğinin; barış, mutluluk, huzur, sağlık, güvenli bir yaşam ve sevgi olduğuna çok da inanmıyorum artık. Onun için savaşlar, salgınlar ve terörizm her çağda, her yerde insanlığın belleğinde yer almıştır.

Çok kullanılan bir örnek olsa da önemli olduğunu düşünüyorum, Albert Camus, “Veba” adlı romanında Oran şehrini esir alan veba salgınını anlatır. Şehri umutsuzluğa boğan salgın karşında insanlar şehri terk ederler. Ama şehri terk etmeyenler de vardır. Onlardan biri de salgınla mücadele eden, ona “Sen niye Oran şehrini terk etmiyorsun” diyenlere “İşimi yapıyorum” diyen Doktor Rieux’dur.

İşte tam da bu günlerde işini yapan, halkının yaşam ve güvenlik hakkını bu ilkeye bağlı kalan Doktor Rieux’nun cesaretine sahip insanlara ihtiyaç var. Sağlık çalışanlarını alkışlamak yeterli değildir, maddi manevi desteklemek şarttır.

İktidarlar gelip geçicidir ama Rieux ve onun cesareti kalıcıdır.
Onun için savaşlar, salgınlar, doğal afetler, her türlü terörizm karşısında güvenlik ve yaşam hakkını savunan “İşimi yapıyorum” ilkesine bağlı kalınmadığı sürece bu sosyal felaketlerin üstesinden gelemeyiz.

Bir de şu var; tabii ki referansı gökyüzü ve teoloji olan toplumlar helak olmaya mahkumdur. Ne yazık ki ülkemiz insanlarının büyük bir çoğunluğu son 30 yıldır bilimden bilerek ya da bilmeyerek gittikçe uzaklaştı, uzaklaştırıldı.

Covid-19 virüsünü dua ile yeneceğinin inancına alıştırılmaya çalışıldı toplum. Bu inanç onları kurtarır mı bilemem. Gerçekliğe baktığımızda dua işe yaramıyor. Lakin şunu diyebilirim halen bu noktada olanları çok güzel tarif eden popüler bir kavram var, bu kavram bu durumlarda olanları çok güzel tarif ediyor. Covid idiot. Eminim bu Covid İdiot’lardan sizin de etrafınızda çoktur. Peki bizler bunlarla nasıl başa çıkacağız? Şunu söyleyeyim şu anda başa çıkmamız zor görünüyor bu tür insanlarla.

Neden diye diye sorarsanız bilgi ve inanç arasında inancı tercih edenlerle başa çıkmak neredeyse imkânsız gibi. Bu tek bir şartla mümkündür o da bunların yazılımını değiştirmek yani hepsinin beynine yeniden format atmak ya da yeni bir eğitim sistemi ile hepsini sıfırdan eğitime almak gibi düşüncelerin, düşünenlerin çoğalması lazım.

Unutmayalım ki Dünyayı sarsan her devrimin arkasında felsefe ve bilim olmuştur. Yine unutmayalım ki dünyayı felakete götürense bilimden ve felsefeden vazgeçip avuçlarını gökyüzüne açanlar olmuştur.

1200 yıl süren kilise iktidarı ve daha yeni kurtulmaya çalıştığımız İŞİD belası. Tüm bunlar bize şunu gösteriyor. Soyut dünyanın nesnelerine iman etmek bilim ve felsefeyi yok etmedi, etmeyecek ama bu noktada diretenleri salgınlar, doğal afetler, savaşlar helak etti, etmeye de devam edecek.

Herkes kendi ruhunun ve bilgisinin celladıdır. Covid idiot olup olmamak da maalesef bu koşularda tercih olmaktan çıkmıştır. İnanç ve bilgi arasında tercih yapıp yapamamak da zihnin yazılımı ile ilgilidir diye düşünüyorum.

Onun için bırakın helak olmak isteyenler olsun. “Tutmayın küçük enişteyi”

Cennet BİLEK
Latest posts by Cennet BİLEK (see all)