Covid-19’la geçen 2020’de dünyayı deÄŸiÅŸtirecek 10 icat ve buluÅŸ

Koronavirüs salgınının tüm dünyada etkili olduğu 2020 yılı ekonomik krizin de etkisiyle birçokları için hayatta kalma mücadelesiyle geçti. Hükümetlerce alınan karantina tedbirleri ve kısıtlamalar nedeniyle milyonlarca insan vaktinin birçoğunu evlerinde geçirmek zorunda kaldı.

Ancak bu dönemde de bilim insanları boÅŸ durmadı ve birçok yeniliÄŸe ve icada imza attı. Teknoloji, tarım, tekstil, ulaşım, enerji ve gıda sektörü gibi farklı alanlarda da “çığır açıcı” buluÅŸlar gerçekleÅŸti.

Listede 2020’de dünya üzerinde ön plana çıkan ve dikkat çeken 10 icat ve yeniliÄŸi euronews’ten Kerem Congar

1- 2000 fayrenhayt ısı elde edebilen yeni nesil güneş enejisi panelleri Heliogen (HelioHeat)

Küresel ısınmayla birlikte dünyadaki endüstri ve enerji ihtiyacı, güneş, rüzgar ve okyanus dalgaları gibi sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanma yolunda hızla ilerliyor.

Güneş panelleri ise elektrik üretmek için en çok kullanılan yöntemlerden biri. Bu bağlamda, HelioHeat firmasının ürettiği sekizgen şeklinde aynalı güneş panelleri bu teknolojide çığır açacak nitelikte.

Time dergisi 2020 kasım ayında Heliogen firmasının bu yeni ar-ge ürününe “yılın en iyi icadı” ödülünü vermiÅŸti. Fimanın yatırımcıları arasında Microsoft’un sahibi Bill Gates de yer alıyor.

Heliogen’in kurucusu Bill Gross yeni teknolojilerini şöyle özetliyor, “Sekizgen ÅŸeklindeki panellerin üzerinde içerisinde 100 bin adet motorlu ve bilgisayar kontrollü ayna bulunuyor. Bu aynalar güneÅŸ ışığını yaklaşık 40 metre yükseklikteki bir kulenin tepesinde bulunan dev büyüteçe yönlendiriyor. Bu kulede, onlarca güneÅŸ panelinden yansıyan ışınlar yoÄŸunlaşıyor ve yaklaşık 2000 fahrenhayt (34.44 bin derece) ısı elde ediliyor.”

Gross, bu teknolojinin gelecekte sıklıkla kullanılması öngörülen hidrojenli araç, gemi ve uçaklara “sıfır emisyon” deÄŸeriyle sıvı yakıt temini için kullanılabileceÄŸini ifade ediyor.

Dünyada çeliği eritmek ve inşaat alanında kullanılan çimentonun üretiminde yüksek ısı gerektiren işlemler yapılıyor. Ve bu işlemlerin çoğu çevreyi kirleten fosil yakıtlar kullanılarak gerçekleştiriliyor. Heliogen teknolojisi doğrudan bu işlemleri yapmak ya da elekrik enerjisi depolamak için şu anda dünyadaki en etkili yöntem olarak dikkati çekiyor.

2- 100’de yüz doÄŸal malzemeyle üretilen ayakkabı (Allbirds Tree Dasher)

Tekstil endüstrisinde 100’de yüz organik ve geri dönüştürülebilir ürünler son 10 yıldır oldukça popüler hale geldi. Ancak aynı ÅŸeyi daha sert malzemelerden üretilen ayakkabılar için söylemek zor.

Eskiden ayakkabılar daha çok hayvan derilerinden üretiliyordu ancak günümüzde plastik, kimyasal boya ve petrol bazlı diğer malzemeler kullanılıyor. Yeni Zelandalı girişimci Tim Brown tarafından kurulan Allbirds Tree Dasher sadece okaliptüs ağacı, merinos yünü, hintyağı ve şeker kamışı kullanarak spor ayakkabıları ve kıyafetler üretiyor.

Şirketin gelişim ve sürdürülebilirlikten sorumlu direktörü Jad Finck, sanılanın aksine kullandıkları malzemelerin sporcuların ve müşterilerin performansını artırdığını ifade ediyor. Finck, okaliptus liflerinin ayağı serin tuttuğunu, yün ipliklerin ayağı ısıttığını ve şeker kamışından yapılan tabanın da doğal bir minder görevi gördüğünü belirtiyor. Tree Dasher ayakkabılarının çifti 100 doların üzerinde ve maraton koşucularından ziyade günlük kullanıma daha elverişli.

3- 100’de yüz ‘bitkisel domuz eti’ (Impossible Foods)

Dünyada en çok tüketilen hayvansal proteinlerin başında yumurta ve sütten sonra domuz eti geliyor. Domuzlar oldukça hızlı üremeleri ve büyümeleri, çok yavrulamaları sebebiyle gayrimüslüm ülkelerde et endüstrisinin bir numarası üretim maddesi. Ancak domuz yetiştiriciliği bir o kadar da doğaya emisyon salınımına neden oluyor.

Impossible Foods firması bu sebeple domuz etine yepyeni bir alternatif geliÅŸtirdi. Firmanın CES 2020’de tanıttığı “Impossible Pork” köfteleri tamamiyle soya fasülyesinden üretiliyor ve tadı domuz etiyle aynı. Åžirket ürünü hala geliÅŸtirdiklerini ve yakın bir zamanda birçok ülkede marketlerin raflarında yerini alacağını belirtiyor.